This study was carried out with 14 bread wheat variety according to randomized block designed with three replications under rainfed and irrigated growing conditions during 2014-2015 growing season in Bahri Dagdas International Agricultural Research Institute. Some quality traits (protein content, hardness, farinograph development time, water absorption, softening after 10. minutes, bread weight and volume) of bread wheat varities were investigated. The differences between varieties grown in irrigated and rainfed conditions are evaluated statistically. While Zeleny sedimentation value, farinogram development time, water absorption, bread weight and volume in irrigated conditions had higher values than rainfed conditions, softening farinogram value (FY10) and protein contents of varieties grown in rainfed conditions were higher than varieties grown in irrigated conditions.
Bu çalışma, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 2014-2015 yılı yetiştirme döneminde 14 ekmeklik buğday çeşidi kuru ve sulu yetiştirme koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada yetiştirme şartlarının protein oranı (PRT), sertlik (PSI), Zeleny sedimantasyon (ZLN), Farinogram gelişme süresi (FGS), Farinogram su absorbsiyonu (FSAB), Farinogram yumuşama değeri (FY10), Ekmek hacmi (EHCM) ve Ekmek ağırlığı (EAGR) üzerine etkileri incelenmiştir. Yapılan istatistiki analizler sonucunda sulu ve kuru şartlarda yetiştirilen çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Sulanan koşullarda, Zeleny sedimantasyon, farinogram gelişme süresi, su absorbsiyonu, ekmek ağırlığı ve ekmek hacmi bakımından kuru koşullardan daha yüksek olurken, farinogram yumuşama değeri (FY10) ve protein oranı kuru koşullarda yetiştirilen çeşitlerde sulu koşullarda yetiştirilen çeşitlerden daha yüksek olmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.