This research was carried out to determine the effect of sowing densities on some yield and yield components in silage sorghum cultivars under Konya ecological conditions in 2005 and 2006 years. The research was designed according to a split plots in randomized block design with three replications. Row spacings (20, 25, 30, 35, 40, 45 cm) were placed into main plots, and cultivars (Bovital, Rona, Jumbo and Bianca) were placed into subplots. Silage sorghum cultivars were tested in different row spacing and according to the results of two years of the research, it was determined that plant height between 83.2-155.5 cm, stem di-ameter between 5.97-9.95 mm, number of leaf between 6.28-7.87 pieces plant-1, plant weight between 32.99-68.82 g plant-1, leaf weight between 8.48-17.38 g plant-1, stem weight between 22.90-55.43 g plant-1, leaf ratio between 19.35-38.08 %, stem ratio between 61.92-80.65 %, green forage yield between 5356.5-13446. 4 kg da-1, dry matter content between % 23.72-33.48 % and dry matter yields between 1433.7-3422.3 kg da-1.
Bu araştırma bazı silajlık sorgum çeşitleri üzerine ekim sıklığının etkisini belirlemek amacı ile 2005 ve 2006 yıllarında Konya’da yapılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlı olarak kurulmuştur. Ana parsellere sıra arası mesafeler (20, 25, 30, 35, 40, 45 cm), alt parsellere ise çeşitler (Bovital, Rona, Jumbo ve Bianca) yerleştirilmiştir. Silajlık sorgum çeşitlerinin farklı sıra aralıklarında denenmesinin iki yıllık ortalama sonuçlarına göre bitki boyu 83.2 – 155.5 cm, sap çapı 5.97 – 9.95 mm, yaprak sayısı 6.28 – 7.87 adet bitki-1, bitki ağırlığı 32.99 – 68.82 g bitki-1, yaprak ağırlığı 8.48 – 17.38 g bitki-1, sap ağırlığı 22.90 – 55.43 g bitki-1, yaprak oranı % 19.35 – 38.08, sap oranı % 61.92 – 80.65, yeşil ot verimi 5356.5 – 13446. 4 kg da-1, kuru madde oranı % 23.72 – 33.48 ve kuru madde verimi 1433.7 – 3422.3 kg da-1 arasında değişmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 16 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.