Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination Forage Quality of Harvest Waste Empty Hazelnuts Pelleted With Different Additives

Yıl 2018, Cilt: 32 Sayı: 2, 123 - 132, 29.08.2018

Öz

This study was planned with the aim of determining nutrient contents and in vitro true digestibilities (IVTD) of empty hazelnuts (EH) pelletted with molasses, urea+molasses, corn and sepiolite. According to the 2 × 4 (3) factorial design, the experiment was established as 8 treatment groups; 1) control group (EH-C), 2) molasses (7%) added group (EH-M), 3) urea (2.5%) + molasses (7%) added group (EH-UM), 4) corn (15%) added group (EH-CR), 5) control group with sepiolite (2%) (SEH-C), 6) group added molasses (7%) with sepiolite (2%) (SEH-M), 7) Group added sepiolite (2%) with urea (2.5) + molasses (7%) (SEH-UM) and 8) group added sepiolite (2%) with corn (15%) (SEHCR). The total 8 groups in the study, 4 of them were treated with sepiolite where other 4 groups were non- sepiolite treated groups. Daisy incubator D220 was used to determine the IVTDs of the feeds. The crude protein (CP) contents of EH were 6.96-16.93%. The sepiolite addition increased the IVTD value of EH. However, the different treatments have a significant effect on the CP content of the EH pellets; but, urea and molasses addition were found to significantly increase the CP contents of EH. In the study, the highest IVTD values were found to be corn added EH groups. As conclusion, it was determined that the addition of sepiolite and corn in the pelletization of EH had a positive effect on its feed value.

Farklı Katkı Maddeleri İlavesiyle Peletlenen Hasat Atığı Boş Fındıkların Kaba Yem Değerinin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 32 Sayı: 2, 123 - 132, 29.08.2018

Öz

Bu çalışma, fındık hasat atığı boş fındıklardan (BF: fındık koruğu); melas, üre+melas, mısır ve sepiyolit ilavesiyle hazırlanan peletlerin besin madde içerikleri ve in vitro gerçek besin madde sindirilebilirliklerini (IVGS) belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede 2 x 4 (3) düzeninde faktöriyel deneme desenine göre; 1) kontrol grubu (BF-K), 2) melas (%7) ilave edilen grup (BFM), 3) üre (%2.5) + melas (%7) ilave edilen grup (BF-ÜM), 4) mısır (%15) ilave edilen grup (BF-MS), 5) sepiyolitli (%2) kontrol grubu (SBF-K), 6) sepiyolitli (%2) melas (%7) ilave edilen grup (SBF-M), 7) sepiyolitli (%2) üre (2.5) + melas (%7) ilave edilen grup (SBF-ÜM) ve 8) sepiyolitli (%2) mısır (%15) ilave edilen grup (SBF-MS) olmak üzere 8 deneme grubu oluşturulmuştur. Yemlerin IVGS Ankom Daisy inkubatör D220 kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; BF’nin ham protein (HP) içeriğinin %6.96-16.93 KM arasında değiştiği belirlenmiştir. Sepiyolit ilavesinin BF’nin IVGS’ni artırdığı görülmüştür. Ancak BF’ne farklı muamelelerin peletlerin HP içerikleri üzerine önemli etkisi olduğu; üre ve melas ilavesinin HP içeriklerini artırdığı görülmüştür. Çalışmada IVGS bakımından BF’de en yüksek değerleri mısır ilaveli gruplar göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada BF’nin peletlenmesinde sepiyolit ve mısır ilavesinin yem değeri üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Uğur Özcan Bu kişi benim

Ünal Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ağustos 2018
Gönderilme Tarihi 5 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Özcan U, Kılıç Ü (01 Ağustos 2018) Determination Forage Quality of Harvest Waste Empty Hazelnuts Pelleted With Different Additives. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 32 2 123–132.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.