In this study, it was investigated to obtain microbumps in potatoes (Solanum tuberosum L. cv. Vangogh) using carbon source and plant growth regulators at different concentrations by tissue culture method. The shoot explants from the plants were cultured in MS nutrient media containing 6 different (2 mg/L KIN or BAP x 1 mg/L IBA or NAA) concentrations and combination growth regulators in media containing 3 different carbon sources (30, 60 and 90 g/L sucrose ) and agar (6 g/L) as a semi-solidifier. Two different photoperiods were applied during the culture period. The experiments were carried out in in vitro condtions according to factorial arrangement of completely randomized design with 4 replications. After 6 weeks from the beginning of the culture, it have been detected that the ratio of forming a single micro tuber varies between 0 to 100%, tuber formation varies between 31 to 38 days, the diameter of the formed microtuber varies between 0.2 to 2.0 mm, and the weight of the microtuber ranged from 0.8 to 50.0 mg. At the end of the study, microtuber were successfully obtained from potatoes in the tissue culture method.
Bu çalışmada doku kültürü yöntemiyle patateste (Solanum tuberosum L. cv. Vangogh) farklı karbon kaynağı ve bitki büyüme düzenleyicileri kullanılarak mikro yumru elde edilmesi araştırılmıştır. Bitkilerden alınan sürgün eksplantları 6 farklı (2 mg/L KIN veya BAP x 1 mg/L IBA veya NAA) konsantrasyon ve kombinasyonda büyüme düzenleyicisi içeren MS besin ortamlarında, 3 farklı karbon kaynağı (30, 60 ve 90 g/L sakkaroz) ve yarı katılaştırıcı olarak agar (6 g/L) ilave edilen ortamlarda kültüre alınmıştır. Kültürün ilerleyen döneminde 2 farklı fotoperiyot uygulanmıştır. Denemeler tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda her ortamda sürgün rejenerasyonu gözlemlenmiştir. Kültür başlangıcından 6 hafta sonra yapılan gözlem ve ölçümlere göre; mikro yumru oluşturma oranının %0-100 ve yumru oluşum süresinin 31-38 gün arasında değişim gösterdiği, oluşan mikro yumru çapının 0.2-2.0 mm ve tek mikro yumru ağırlığının 0.8-50.0 mg olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonunda doku kültürü yöntemiyle patateste in vitro şartlarda başarılı bir şekilde mikro yumru elde edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 32 Sayı: 3 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.