Cauliflower is located in the Brassicaceae family and production in Turkey is made in autumn and winter months. The study was carried out in 2016-2017 at Akdeniz University Agricultural Faculty Research and Application Greenhouse and in field conditions in Aksu province of Antalya. It was aimed to determine the effect of different organic fertilizers which can be used in cauliflower cultivation under the greenhouse and field conditions on vegetative growth and yield parameters of cauliflower. In the study, vermicompost, bat guano and synthetic chemical fertilizer were applied as fertilizer material. Serac F1 cauliflower (Brassica oleraceae L. var. botrytis) was used as plant material. At the end of the experiment; plant height, root length, stem diameter, number of leaves, leaf width, leaf length, fresh and dry weight of root, stem and crown, crown diameter, crown height and macro and micro nutrient contents of leaves were determined. As a result of statistical evaluation, it was determined that higher yield and mean values of plant growth and development criterias were obtained in field conditions. When the effects of fertilizer applications are evaluated, it has been found that organic fertilizers can compete with chemical fertilizers. The application of chemical fertilizer was only statistically better than organic fertilizers in the K intake in field conditions and Ca intake in greenhouse conditions. Statistically, the highest crown fresh weight, which is one of the yield parameters, in field and greenhouse conditions was obtained from vermicompost application. At the end of the study, statistically significant differences were found between the growth conditions and fertilizer applications in terms of vegetative growth criteria, crown weight and content of macro and micro nutrient elements.
Karnabahar Lahanagiller familyasında yer almaktadır. Türkiye'de üretimi sonbahar ve kış aylarında yapılmaktadır. Çalışma, 2016-2017 yılında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama serası ile Antalya ili Aksu ilçesinde tarla koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada örtüaltı ve tarla koşullarında karnabahar yetiştiriciliğinde kullanılabilecek farklı organik gübrelerin bitkilerin vejetatif gelişim ve verim parametrelerine olan etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada gübre materyali olarak organik sertifikalı solucan ve yarasa gübresi ile sentetik kimyasal gübre uygulaması yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak Serac F1 karnabahar (Brassica oleraceae L. var. botrytis) çeşidi kullanılmıştır. Deneme sonunda hasadı yapılan bitkilerde; bitki boyu, kök uzunluğu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak genişliği, yaprak boyu, gövde yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, taç yaş ve kuru ağırlığı, taç çapı, taç yüksekliği ile bitkilerin makro ve mikro besin elementi içerikleri belirlenmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda bitki büyüme ve gelişme kriterleri ve verim bakımından tarla koşullarında yapılan yetiştiriciliğin daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Gübre uygulamalarının etkileri değerlendirildiğinde ise organik gübrelerin kimyasal gübre uygulaması ile rekabet edebildiği tespit edilmiştir. Kimyasal gübre uygulaması yalnızca tarla koşullarında bitkilerin K alımında ve serada Ca alımında istatistiksel olarak organik gübrelerden daha iyi sonuç vermiştir. Verim parametrelerinden olan taç yaş ağırlığı üzerine en iyi etkiyi tarla ve sera koşullarında solucan gübresi uygulamasının yaptığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda yetiştirme ortamları ve gübreleme uygulamaları arasında, vejetatif büyüme ve gelişme kriterleri, ortalama verim ve makro ve mikro besin elementi içeriği bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 14 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 32 Sayı: 3 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.