Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Physical Properties and Nutrient Contents of Three Edible Summer Squash (Cucurbita Pepo L.) Varieties Seeds

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 40, 32 - 36, 25.12.2006

Öz

Some physical properties and nutrient contents of three edible squash seed varieties (Çerezlik Kabak, Çerçevelik and Hanım Tırnağı, which are edible squash seeds local populations) were determined and compared in terms of linear dimen-sions, seed weight, thousand seed weight, volume, sphericity, projected area, true and bulk densities, porosity, repose angle, terminal velocity, rupture force, geometric mean diameter of edible squash seeds and kernel, dry matter, some minerals i.e. K, P, Ca, Mg, Na, Mn, Fe, Zn and Cu contents of kernels. All the properties of edible squash seeds and kernels that provide useful data to engineers in the design of processing machines were generally found to be statistically different in the three edible squash seeds populations. These differences could be attributed to the individual characteristics of these varieties and environ-mental and growing conditions.

Bazı Yazlık Kabak Tohumlarının Fiziksel Özellikleri ve Besin İçerikleri

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 40, 32 - 36, 25.12.2006

Öz

Üç yazlık kabak çeşidi tohumunun fiziksel özellikleri ve besin içeriği belirlenmiştir. Bu çeşitlerde linear boyutlar, dane ağırlığı, 100 dane ağırlığı, dane hacmi, küresellik, izdüşüm alanı, dane yoğunluğu, yığın yoğunluğu, boşluk oranı, doğal yığıl-ma açısı, kritik hız, zedelenme kuvveti, ortalama geometrik çap, kabuklu ve iç çekirdek için bazı nem düzeylerine bağlı olarak değişimleri ve K, P, Ca, Mg, Na, Mn, Fe, Zn ve Cu içerikleri belirlenmiştir. Araştırılan bu özellikler mühendislik hesaplamala-rında ve bahçe bilimi çalışmalarında araştırıcılar için önemli temel veriler oluşturmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cevat Aydın Bu kişi benim

Mustafa Paksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2006
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 40

Kaynak Göster

EndNote Aydın C, Paksoy M (01 Aralık 2006) Physical Properties and Nutrient Contents of Three Edible Summer Squash (Cucurbita Pepo L.) Varieties Seeds. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 20 40 32–36.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.