Some physical properties and nutrient contents of three edible squash seed varieties (Çerezlik Kabak, Çerçevelik and Hanım Tırnağı, which are edible squash seeds local populations) were determined and compared in terms of linear dimen-sions, seed weight, thousand seed weight, volume, sphericity, projected area, true and bulk densities, porosity, repose angle, terminal velocity, rupture force, geometric mean diameter of edible squash seeds and kernel, dry matter, some minerals i.e. K, P, Ca, Mg, Na, Mn, Fe, Zn and Cu contents of kernels. All the properties of edible squash seeds and kernels that provide useful data to engineers in the design of processing machines were generally found to be statistically different in the three edible squash seeds populations. These differences could be attributed to the individual characteristics of these varieties and environ-mental and growing conditions.
Summer Squash Cucurbita pepo L. physical properties nutrient contents
Üç yazlık kabak çeşidi tohumunun fiziksel özellikleri ve besin içeriği belirlenmiştir. Bu çeşitlerde linear boyutlar, dane ağırlığı, 100 dane ağırlığı, dane hacmi, küresellik, izdüşüm alanı, dane yoğunluğu, yığın yoğunluğu, boşluk oranı, doğal yığıl-ma açısı, kritik hız, zedelenme kuvveti, ortalama geometrik çap, kabuklu ve iç çekirdek için bazı nem düzeylerine bağlı olarak değişimleri ve K, P, Ca, Mg, Na, Mn, Fe, Zn ve Cu içerikleri belirlenmiştir. Araştırılan bu özellikler mühendislik hesaplamala-rında ve bahçe bilimi çalışmalarında araştırıcılar için önemli temel veriler oluşturmaktadır.
Yazlık kabak Cucurbita pepo L. fiziksel özellikler iç çekirdeğin besin içerikleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 40 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.