This study was carried out to determine seed yield, oil content and oil yield some safflower varieties under Eskisehir ecological conditions and aimed to identify changes by year. This research was conducted at the experimental fields of Transitional Zone Agricultural Research Institute (TZARI), between 2008-2012 using Yenice, Dincer, Remzibey and Balci varieties Linas safflower variety subject to these trials between 2013 and 2015. Data were collected and analyzed according to randomized block design with three replications. Means of seed yield, oil content and oil yield were found 88.6 kg da-1, 32.2% and 29.0 kg da-1; 77.3 kg da-1, 32.0% and 25.1 kg da-1; 159.5 kg da-1, 28.9% and 46.5 kg da-1; 150.0 kg da-1, 33.0 % and 49.9 kg da-1; 176.3 kg da-1, 32.6 % and 58.2 kg da-1; 96.5 kg da-1, 33.1% and 33.0 kg da-1; 122.4 kg da-1, 29.8% and 36.4 kg da-1; 138.6 kg da-1, 29.0 % and 43.2 kg da-1 in 2008-2015, respectively. In the study Balci and Linas varieties higher oil content than other varieties, especially it was determined to Balci has the highest variety in terms of oil yield.
Bu çalışmada, ülkemizde tescilli bazı aspir çeşitlerinin (Yenice, Dinçer, Remzibey, Balcı, Linas) Eskişehir ekolojik koşullarında tane verimi yağ oranı ve yağ verimi özellikleri bakımından yıllara göre değişimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, 2008-2015 yılları arasında, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü (G.K.T.A.E) deneme tarlalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 2008-2012 yılları arasında Yenice, Dinçer, Remzibey ve Balcı çeşitleri kullanılmış olup, 2013-2015 yılları arasında yürütülen çalışmalara Linas çeşidi de alınmıştır. Çalışmada kullanılan çeşitler tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak ekilmiş ve analiz edilmiştir. Araştırmanın yürütüldüğü 2008-2015 yıllarında denemeye ait ortalama verim, yağ oranı ve yağ verimi değerleri sırasıyla; 88.6 kg da-1, % 32.2 ve 29.0 kg da-1; 77.3 kg da-1, % 32.0 ve 25.1 kg da-1; 159.5 kg da-1, %28.9 ve 46.5 kg da-1; 150.0 kg da-1, %33.0 ve 49.9 kg da-1; 176.3 kg da-1, % 32.6 ve 58.2 kg da-1; 96.5 kg da-1, % 33.1 ve 33.0 kg da-1; 122.4 kg da-1, % 29.8 ve 36.4 kg da-1; 138.6 kg da-1 , % 29.0 ve 43.2 kg da-1 olarak belirlenmiştir. Çalışmada, Balcı ve Linas çeşitlerinin diğer çeşitlere oranla daha yüksek yağ oranı değerine sahip oldukları, özellikle birim alan yağ verimi bakımından Balcı çeşidinin ön plana çıktığı tespit edilmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.