This study was conducted to determine some quality characteristics of Hungarian vetch “HV” intercropped with cereals (barley “B”, wheat “W” and triticale “T”) and with different seed rates (100:0 70:30, 60:40, 50:50 and 40:60%) at the flowering and milk dough stages during 2013-2014 and 2014-2015 growing seasons. The experiments were arranged in split plot design with four replications, main plots were cutting time, and sub plots were mixture ratios. Hungarian vetch + cereals mixtures were harvested based on cereal that flowering and milk dough stage. Hungarian vetch was harvested at flowering period and exact shape formation period of seeds in the bottom pods. In the study, Crude ash ratio, crude ash yield, Relative Feed Value (RFV), Relative Feed Quality (RFV) and K, P, Ca and Mg contents were determined. The highest crude ash ratio was determined alone Hungarian vetch. Crude ash yield was ranged between 44.91 (sole wheat) – 65.99 kg/da (60HV+40T%). K, P, Ca and Mg contents were ranged 2.47 – 3.09%, 0.366 – 0.419%, 0.11 – 1.31% and 0.09 – 0.27% respectively. According to two-year results, the suitable seeding ratios of Hungarian vetch + triticale and Hungarian vetch + barley 70:30% can be recommended in terms of hay yield.
Bu çalışmada farklı tohum oranlarında (% 100:0 70:30, 60:40, 50:50 ve 40:60) ekilen macar fiği “MF” ile tahıl (arpa “A”, buğday “B” ve tritikalenin “T”) karışımlarının farklı olum dönemlerinde (çiçeklenme ve süt olum dönemi) kalitelerinin belirlenmesi amacıyla 2013-2014 ve 2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuş olup, ana parselleri biçim zamanı, alt parselleri ise karışım oranları oluşturmuştur. Macar fiği + tahıl karışımlarının hasat işlemi tahıllar baz alınarak, çiçeklenme ve süt olum devresinde, yalın macar fiğinde ise çiçeklenme ve alt baklaların oluştuğu dönemde yapılmıştır. Araştırmada ham kül oranı, ham kül verimi, Nispi Yem Değeri (NYD), Nispi Yem Kalitesi (NYK) ile K, P, Ca ve Mg içerikleri belirlenmiştir. En yüksek ham kül oranı yalın macar fiğinde belirlenmiştir. Ham kül verimi 44.91 (yalın buğday) – 65.99 kg/da (% 60MF+40T) kg/da arasında değişmiştir. Makro besin elementlerinden K, P, Ca ve Mg oranlar ise sırasıyla % 2.47 – 3.09, 0.366 – 0.419, 0.11 – 1.31 ve 0.09 – 0.27 arasında değişim göstermiştir. İki yıllık sonuçlara göre, ot kalitesi bakımından en uygun karışımın macar fiği ile B ve T’nin % 70:30 oranında olduğu kanısına varılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.