The present study was carried out to determine the effects of two different planting systems (standard raised bed, gable raised bed and flat planting practices on yield and quality parameters of Sümela F1 tomatoes organically grown in the field. The study, raised beds had a higher (P˂0.01) mean fruit weight (g fruit-1) yield (kg plant-1), fruit firmness (N), soluble solids content (%), titratable acidity (%) and vitamin C (mg 100g-1) content than flat planting. The highest mean fruit weight (95.7 g fruit-1), yield (5.6 kg plant-1) and soluble solids content SSC (8 %) were obtained from gable raised bed application. The highest values for fruit firmness (17.2 N) titratable acidity (0.71 %) and vitamin C (30.8 mg 100g-1) content were obtained from standard raised bed application. It was concluded that raised beds (standard and gable) could have significant effects on the yield and quality parameters of tomatoes.
Bu çalışma ile üç farklı dikim sitemi (standart masura, beşik masura ve düze dikim) uygulamalarının açıkta organik olarak yetiştirilen Sümela F1 domates çeşidinin verim ve kalitesi üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada, ortalama meyve ağırlığı (g meyve-1), verim (kg bitki-1), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde (%), titre edilebilir asit (%) ve C vitamini (mg 100g-1) değerleri masura tipi uygulamalarında, düze dikimden daha yüksek bulunmuştur (P˂0.01). En yüksek ortalama meyve ağırlığı (95.7 g meyve-1), verim (5.6 kg bitki-1) ve suda çözünebilir kuru madde (% 8) beşik masura uygulamasından elde edilmiştir. Meyve eti sertliği (17.2 N), titre edilebilir asi (% 0.71) ve C vitamini (30.8 mg 100g-1) içeriği değerleri ise standart masura uygulamasından elde edilmiştir. Masura (standart ve beşik) uygulamalarının domatesin verim ve kalite parametreleri üzerine önemli etkileri olduğu belirlenmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.