This study was carried out to determine effect of different boron doses (0, 0.15, 0.30, 0.45 and 0.60 kg B da-1) and their different applications such as to soil, to leaf and to soil + leaf on the boron content of leaves, tuber yield, sugar rate and sugar yield of sugar beet grown in Çumra, Altınekin and Seydişehir districts where sugar beet growing is very intensively.
According to results, it was determined that the tuber yield of sugar beet increased in the rate of 5.7 % and 7.4 % with the applications of 0.30 and 0.45 kg B da-1 to soil and soil + leaf, sugar yield increased in the rate of 3.8 and 7.3 % with the appli-cations of 0.45 kg B da-1 to soil and soil + leaf as average of locations. Again according to means of locations, the highest sugar rates were got by the dose of 0.45 kg B da-1 to soil and 0.60 kg B da-1 to soil + leaf. It was not found a big increasing in the other application forms, it was got less results.
As a result, it was determined that the dose of 0.30 kg B da-1 was adequate to get crop with the best quality when taken in-to consideration the other cultures will be used in rotation.
Bu araştırma, Konya Ovasında şeker pancarı tarımının en yoğun olduğu Çumra, Altınekin ve Seydişehir yörelerinde farklı bor dozlarının (0, 0.15, 0.30, 0.45 ve 0.60 kg B da-1) toprak, yaprak ve ‘toprak + yaprak’ olmak üzere üç farklı şekilde uygu-lanmasının şeker pancarı yapraklarının bor kapsamı, kök verimi, şeker oranı ve şeker verimi üzerine etkisini belirlemek ama-cıyla yapılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, şeker pancarı kök verimi lokasyonlar ortalaması dikkate alındığında dekara 0.30 ve 0.45 kg borun toprak ve ‘toprak + yaprak’ uygulamalarında sırasıyla % 5.7 ve % 7.4, şeker veriminin ise 0.45 kg da-1 bor uygulama-sının toprak ve ‘toprak + yaprak’ uygulamasında sırasıyla % 3.8 ve % 7.3 oranlarında arttığı belirlenmiştir. Lokasyonlar ortalaması dikkate alındığında en yüksek şeker oranlarına 0.45 kg B da-1 dozunun topraktan uygulanmasında ve 0.60 kg B da-1 dozunun ‘toprak + yaprak’ uygulamasında ulaşılmış, diğer uygulamalarda ise kontrole göre çok büyük bir artış olmamakla birlikte daha düşük sonuçlar elde edilmiştir.
Sonuç olarak en yüksek kalitede ürün elde etmek ve ayrıca münavebede kullanılacak diğer ürünler de göz önünde bulundu-rulduğunda 0.30 kg B da-1 dozunun yeterli olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2007 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 21 Sayı: 42 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.