Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect ofSowing Rateson Quality Traits of Legumes + Cereals Mixtures

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 3, 43 - 51, 29.12.2017

Öz

This study was conducted to determine some quality characteristics of Hungarian vetch (HV), common vetch (CV) and forage pea (FP) intercropping with barley (B) and triticale (T) in ecological condition of Yozgat during the 2012-2013 and 2014-2015 growing seasons. Plants were grown as monocrop and legumes + cereals mixtures with two different seeding rates (75:25 and 50:50% respectively). The experiment was set up as two different experiment and the plots were harvested on the basis of cereals that inflorescence in the first experiment and milk dough stage in the second experiment. The experiment was arranged in randomized blocks design with three replications. Crude protein yield, ADF, NDF, Ca, P, K, Mg content with Ca/P and K/Ca+Mg rates were investigated. The highest crude protein yield at the first experiment and both years were determined 50HV+50B% (166.03–144.73 kg/da legume:cereals) and 75HV+25B% (162.70–139.93 kg/da respectively) plots; in the second experiment highest values obtained from 100FP% (145.60–166.37 kg/da respectively) and 50HV+50B% (154.17–155.53 kg/da respectively) plots. According to two years results, ADF and NDF rates were ranged between 25.74-36.53%, 43.66-67.67% and 32.33-39.24%, 44.52-70.32% respectively. Mineral nutrients in all treatments were found within the livestock requirement limits.As a result, Hungarian vetch + barley mixtures can be used in Yozgat ecological conditions and, it is suggested that seeding ratios should be 50:50% and 75:25% for early harvested and 50:50% for late harvest.

Baklagil Yem Bitkisi Tahıl Karışımların Ot Kalitesi Üzerinde Ekim Oranlarının Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 3, 43 - 51, 29.12.2017

Öz

Bu çalışma, macar fiği (MF), yaygın fiğ (YF) ve yem bezelyesinin (YB) arpa (A) ve tritikale (T) ile karışımlarının bazı kalite özelliklerini belirlemek için Yozgat ekolojik koşullarında 2012-2013 ve 2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Bitkiler yalın ve 2 farklı karışım halinde (baklagil: tahıl; 75:25 ve 50:50) ekilmiştir. Araştırma iki farklı deneme şeklinde kurulmuş ve hasat işlemi tahıllar baz alınarak birinci denemede çiçeklenme başlangıcı, ikinci denemede ise süt olum döneminde yapılmıştır. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada, ham protein verimi, ADF, NDF, Ca, P, K, Mg içerikleri ile Ca/P ve K/Ca+Mg oranları incelenmiştir. En yüksek ham protein verimi birinci denemede her iki yılda da % 50MF+50A (sırasıyla 166.03 – 144.73 kg/da) ve % 75MF+25A (sırasıyla 162.70 – 139.93 kg/da), ikinci denemede ise % 100YB (sırasıyla 145.60 – 166.37 kg/da) % 50MF+50A (sırasıyla 154.17 – 155.53 kg/da) işlemlerinden elde edilmiştir. İki yıllık sonuçlara göre, ADF ve NDF oraları birinci ve ikinci denemelerde sırasıyla % 25.74 - 36.53, % 43.66 - 67.67 ve % 32.33 - 39.24, % 44.52 -70.32 arasında değişmiştir. Mineral madde içeriklerinin ise hayvanların ihtiyacının karşılanması için gerekli olan sınırlar içinde olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Yozgat ekolojik koşullarında Macar fiği + arpa karışımlarının kullanılabileceği ve erken yapılacak hasat için %50 : %50 ve %75 : %25, geç yapılacak hasat için ise % 50 : %50 macar fiği: arpa ekim oranıyla ekilmelerinin uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erdem Gülümser Bu kişi benim

Hanife Mut Bu kişi benim

Medine Çopur Doğrusöz Bu kişi benim

Uğur Başaran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 17 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 3

Kaynak Göster

EndNote Gülümser E, Mut H, Çopur Doğrusöz M, Başaran U (01 Aralık 2017) The Effect ofSowing Rateson Quality Traits of Legumes + Cereals Mixtures. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 31 3 43–51.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.