Tekirdağ koşullarında yetiştirilen Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alma uygulamalarının su stresi ve tanede metabolit birikimi üzerine etkileri incelenmiştir. Toprak işleme uygulamaları; korumalı toprak işleme (KTİ), korumalı toprak işleme+geleneksel toprak işleme (KTİ+GTİ) ve geleneksel toprak işleme (GTİ) olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Yaprak alma uygulamaları da; kontrol (AY+KY) (ana yaprak ve koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar), AY (ana yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar) ve KY (koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar) olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Denemede; iklim verileri ve fenolojik gelişme, yaprak su potansiyelleri, şıra özellikleri [SÇKM, total asidite, pH, şeker konsantrasyonu, tanedeki şeker miktarı, toplam (L-) malik asit miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam polifenol indeksi (TPİ)], omca başına verim ve olgunluk indisleri (pH2*SÇKM ve şeker / titre edilebilir asit) incelenmiştir. Buna göre; KTİ+GTİ uygulamasının yaprak su potansiyelini ve verimi artırdığı; SÇKM, şeker konsantrasyonu, toplam antosiyanin miktarını ise azalttığı görülmüştür. KTİ uygulaması ise yaprak su potansiyelini ve verimi azaltmış; SÇKM, toplam asitlik, şeker konsantrasyonu, toplam antosiyanin miktarı ve TPİ artırmıştır. Yaprak alma uygulamalarında ise AY uygulaması verim değerini azaltırken; toplam asitliği, TPİ ve malik asit miktarını artırmıştır. KY uygulamasının ise SÇKM, şeker konsantrasyonu, toplam antosiyanin miktarını artırdığı; öte yandan şıra pH’sını azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Tekirdağ koşullarında yetiştirilen kırmızı şaraplık üzüm çeşidi Syrah’ta tanede metabolit birikimi üzerine olumlu etkileri olduğundan toprak işleme uygulamalarından KTİ uygulaması, yaprak alma uygulamalarında ise Kontrol (AY+KY) uygulaması önerilebilir.
Syrah Yaprak su potansiyeli Toprak işleme Yaprak alma Metabolit birikimi
Different soil tillages and leaf removal treatments effects on water stress and berry metabolite accumulation was studied in this research at the conditions of Tekirdağ province. Three different soil tillage treatments were used; conservative soil tillage (CST), conservative soil tillage + traditional soil tillage (CST+TST) and traditional soil tillage (TST). Three different leaf removal applications were used; control (ML+SL) treatment (treatments which main leaf and secondary leaves left together on vine), ML (treatments which main leaves left on the vine), SL (treatments which secondary leaves left on vine). In research; climatological data and phenophases, leaf water potentials, grape must characteristics [SSC, total acidity, pH, sugar concentration, sugar amount per berry, total (-L) malic acid, total anthocyanin, total polyphenol index (TPI)], yield per vine, and berry maturation indexes (pH2*SSC and sugar/titratable acidity) were determined. According to results; with CST+TST treatment, leaf water potential and yield were increased while SSC, sugar concentration and total anthocyanins decreased. With CST treatment leaf water potentials and yield were decreased while SSC, total acidity, sugar concentration, total anthocyanins and TPI increased. With ML leaf removal treatment; yield was decreased while total acidity, TPI and malic acid increased. With SL treatment; SSC, sugar concentration and total anthocyanin were increased while must pH decreased. In conclusion, for cv. Syrah red wine cultivar, CST soil tillage treatment and control (ML+SL) leaf removal treatment were recommended in Tekirdag province conditions.
cv. Syrah Leaf water potential Soil tillage Leaf removal Metabolite accumulation
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 3 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.