In this research, Gold Nugget and Akko XIII loquat cultivars’s leaf samples were taken from the loquat trees in morpho-logical differentiation phase (August), initially of flower inflorescence (October), fruitset (February) and the initial time of fruit maturation period (May). Taken samples, carbohydrates (total sugar and starch), nitrogen (N) and carbohydrate/nitrogen (C/N) ratio were determined.
According to the results, it was determined that total sugar levels increased according to the fruit maturation period while starch and total carbohydrates decreased in this period at both of these loquat cultivars. N level and C/N ratio were found maximum in the morphological period (except of Akko XIII loquat cultivar, August 2000 sample), these were decreased accord-ing to growing and developmental periods.
Loquat Eriobotrya japonica Lindl. total sugar starch nitrogen
Bu çalışmada, Gold Nugget ve Akko XIII yenidünya çeşitlerine ait yaprak örnekleri morfolojik ayrım (Ağustos), ilk çiçek-lenme (Kasım), meyve tutumu (Şubat) ve meyvelerin olgunlaşmaya başladıkları dönemlerde (Mayıs) olmak üzere iki yıl süre ile alınmıştır. Alınan örneklerde karbonhidratlar (toplam şeker ve nişasta) ve azot (N) miktarları ile karbonhidrat/azot (C/N) oranları saptanmıştır.
Deneme bulgularına göre, yenidünya yapraklarındaki toplam şekerler genel itibari ile meyve gelişimine bağlı olarak artar-ken, nişasta ve toplam karbonhidratlar azalmıştır. Nişasta ve toplam karbonhidratlardaki bu azalma meyvelerin olgunlaşma-sına kadar devam etmiştir. N miktarı ve C/N oranı (Akko XIII çeşidinin, Ağustos 2000 örneği haricinde) genel itibari ile morfo-lojik ayrım döneminde maksimum düzeyde olup, büyüme ve gelişmeye bağlı olarak azalmıştır.
Yenidünya Eriobotrya japonica Lindl. toplam şeker nişasta azot
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2007 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 21 Sayı: 43 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.