This research was carried out to determine the weight and quality losses in the roots of sugar beet harvested. Trials were conducted at the field of Sugar Institute, Etimesgut Experimental Station, Ankara in 2013. Experiments were designed according to split plot in a randomized complete block with four replications. Experiments were planned in the roots of sugar beet harvested at different times and stored in silos. It is used two sugar beet cultivars (Pauletta and Bison). In this research; root yield (t ha-1), sugar yield (t ha-1), sugar content (%), weight loses (%), sodium, potassium and alpha-amino nitrogen (meq/100g) content, rafined sugar rate (%), dry matter percentage (%) were investigated. The highest root yield was obtained when the beets harvested for Pauletta on October 5 and for Bison on October 8. The lowest yield was obtained when the beets harvested on September 28 in both varieties. The weight-loss has been detected at a rate of 29,91 % in beets stored in field silos.
Harvesting Time Quality Storage Duration Weight Losses Yield
Bu araştırma, Ankara ekolojik koşullarında şeker pancarı kökünde meydana gelen ağırlık ve kalite kayıplarını belirlemek amacıyla, 2013 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Etimesgut Deneme İstasyonunda yürütülmüştür. “Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni”ne göre farklı hasat tarihleri ve bekleme süreleri için ayrı ayrı planlanlanan ve 4 tekerrürlü olarak yürütülen araştırmada; Pauletta ve Bison çeşitleri kullanılmıştır. Denemede; kök verimi (kg/da), arıtılmış şeker verimi (kg/da), şeker oranı (%), ağırlık kaybı (%), sodyum, potasyum ve zararlı azot içeriği (meq/100g) ile arıtılmış digestion oranı (%) ve kuru madde oranı (%) incelenmiştir. Denemede en yüksek kök verimine Pauletta’da 5 Ekim, Bison’da 8 Ekim’de, en düşük verime ise her iki çeşitte de 26 Eylül’de ulaşılmıştır. Denemede tarla silolarında bekletilen pancarlarda çeşide göre % 29,91’e kadar ağırlık kaybı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.