Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Phenological and Pomological Characteristics of Local Pear Cultivars in Konya

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 184 - 190, 25.12.2016

Öz

This study was carried out on the local pear varieties grown in Konya, between the 2014-2015 in Konya. Within the scope of this work, some phenological and pomological characteristics of Frenk Armudu, Kestel Armudu, Konya Güzeli, Limon Armudu, Mor Armut, Nar Armudu and Şeker Armudu cultivars were examined. 71,14-307,04 g fruit weight, 43,67–80,24 mm fruit width, 55,46–103,66 mm fruit size, 60–300 cm³ fruit volume, 0,54–1,78 g/cm³ fruit intensity, 0,20–9,00 Ib fruit firmness, 10,1–17,9% total soluble solids and 1,13–4,16% titratable acidity ratio were found as research results. According to the harvest dates of the genotypes for 2014 and 2015 years, Şeker Armudu, Konya Güzeli, Nar Armudu, Frenk Armudu and Mor were classified as summer cultivars; while Kestel Armudu and Limon Armudu were considered as autumn genotypes. As a result of this work, it was concluded that each variety of pear has precious unique features; therefore, it will be useful to be used in breeding programs, as well as to be evaluated as candidate varieties.

Konya İl Merkezinde Yetiştirilen Mahalli Armut Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Tespiti

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 184 - 190, 25.12.2016

Öz

Bu çalışma 2014–2015 yılları arasında Konya il merkezinde yetiştirilen mahalli armut çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında Frenk Armudu, Kestel Armudu, Konya Güzeli, Limon Armudu, Mor Armut, Nar Armudu ve Şeker Armudu çeşitlerinin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda bu çeşitlerde meyve ağırlıkları 71,14-307,04 g, meyve eni 43,67–80,24 mm, meyve boyu 55,46–103,66 mm, meyve hacmi 60–300 cm³, meyve yoğunluğu 0,54–1,78 g/cm³, meyve eti sertliği 0,20–9,00 Ib, suda çözünür kuru madde % 10,1–17,9 ve titre edilebilir asit oranı % 1,13–4,16 arasında bulunmuştur. Çeşitlerin 2014 ve 2015 yıllarındaki hasat tarihlerine göre Şeker Armudu, Konya Güzeli, Nar Armudu, Frenk Armudu ve Mor Armut yazlık, Kestel Armudu ve Limon Armudu ise güzlük çeşitler olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen mahalli armut çeşitlerinin her birinin kendine has kıymetli özelliklerinin bulunduğu, bu nedenle gerek ıslah çalışmalarında kullanılmalarının, gerekse çeşit adayı olarak değerlendirilmelerinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatma Yiğit Büyük Bu kişi benim

Lütfi Pırlak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 24 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Yiğit Büyük F, Pırlak L (01 Aralık 2016) Determination of Phenological and Pomological Characteristics of Local Pear Cultivars in Konya. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 3 2 184–190.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.