This research has been conducted under Karaman ecological conditions to determine the effect on yıeld and quality some characters of sowing date(5 July, 19 July, 4 August) and nitrogen (0. 5 and 10 kg da-1) fertilizers applied at the different doses of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) in Medicinal Aromatic Plants laboratory. Selcuk University Agriculture Faculty. Experiment was designed and applied in randomized complete plot design with three replications in the year of -2013. According to the results of this research; vegetation period 74.46-89.02 day, plant height 42.60-98.67 cm, drog herb yield 374.43-976.38 kg da-1, seed yield 42.54-115.78 kg da-1, routine yield of herb 0.733-2.862 %. According to study; It was concluded for herb production can be applicated 10 kg da-1 nitrogen fertizer and primer sowing date (5 July 2013) cultivated buckwheat in Karaman and similar ecology
Buckwheat Fagopyrum esculentum Fertilizer Routine Sowing date
Bu araştırma 2013 yılında Karaman ekolojik şartlarında farklı azot (0. 5 ve 10 kg da-1) dozlarında ve ekim zamanlarında (5 Temmuz, 19 Temmuz, 4 Ağustos) yetiştirilen karabuğdayın verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla, Karaman ekolojik koşullarında yürütülmüş ve kalite analizleri ise S.Ü. Ziraat Fak. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarında yapılmıştır. Tarla Denemeleri Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre ana parseller ekim zamanını alt parseller gübre dozlarını oluşturacak düzende üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada karabuğday bitkisinden elde edilen sonuçlara göre; vejetasyon süresi 74.46-89.02 gün; bitki boyu 42.60-98.67 cm; drog herba verimi 374.43-976.38 kg da-1 ; tohum verimi 42.54-115.78 kg da-1 ve rutin miktarı herbada % 0.733-2.862 arasında değişim göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre; Karabuğday Karaman ve benzer ekolojilerde herba verimi için 10 kg da-1 azot ve gübresi uygulanarak Temmuz ayı içinde birinci ekim zamanında (5 Temmuz 2013) ekimi yapılarak karabuğday yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 11 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.