Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Different Grain Size on the Quality of Bread Wheat

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 1, 27 - 33, 25.06.2014

Öz

The usage purpose of grain of wheat and the pricing is made greatly according to grain size and quality traits. This study was conducted with 6 bread wheat varieties (Ahmetaga, Bezostaya-1, Ekiz, Konya-2002, Pehlivan and Tosunbey) in a randomized block design with 3 replications. Grain sizes (2.2-2.5-2.8 mm) of the varieties in the trial were determined, the effect of grain size on some physical, chemical and rheological properties were aimed to determine in this study. Grain size varied according to the varieties and affected the quality traits. As the grain size increased, thousand grain weight, zeleny sedimentation, mixograph peak height and mixograph total area increased. As the grain size decreased, protein content, dry gluten, grain hardness and mixograph development time increased.

Farklı Tane İriliğinin Ekmeklik Buğday Kalitesine Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 1, 27 - 33, 25.06.2014

Öz

Buğday tanesinin kullanım amacı ve fiyatlandırılması büyük ölçüde tane iriliği ve kalite özelliklerine göre yapılmaktadır. Bu çalışma 6 ekmeklik buğday çeşidiyle (Ahmetağa, Bezostaya-1, Ekiz, Konya-2002, Pehlivan ve Tosunbey) tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede yer alan çeşitlerin farklı tane irilikleri (2.2-2.5-2.8 mm) tespit edilmiş, tane iriliğinin bazı fiziksel, kimyasal ve reolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Tane iriliği çeşitlere göre farklılık göstermiş ve kalite özelliklerini etkilemiştir. Tane iriliği arttıkça; Bin tane ağırlığı, zeleny sedimantasyon, miksograf pik yüksekliği ve miksograf toplam alan değeri artmıştır. İrilik azaldıkça ise protein oranı, kuru gluten, tane sertliği, miksograf gelişme zamanı artmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seydi Aydoğan Bu kişi benim

Mehmet Şahin Bu kişi benim

Aysun Göçmen Akçacık Bu kişi benim

Enes Yakışır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2014
Gönderilme Tarihi 10 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Aydoğan S, Şahin M, Göçmen Akçacık A, Yakışır E (01 Haziran 2014) Effect of Different Grain Size on the Quality of Bread Wheat. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 27–33.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.