Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Applications of Organic and Inorganic Fertilizers in Different Doses on Yield and Components of Essential Oil of Echinacea Species (E. pallida and E. purpurea) Cultivated in Konya Ecological Conditions

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 14 - 23, 25.06.2013

Öz

This research has been conducted under Konya ecological conditions (in the year of 2007-2008) to determine the effect on some yıeld and essential oil characters of organic (0, 500, 1000, 2000 kg/da) and nitrogen (0, 2.5, 5, 10 kg/da) fertilizers applied at the different doses of Echinacea pallida and Echinacea purpurea in Medicinal Aromatic Plants laboratory and Medicinal and Aromatic plants Experimental Farm of Field Crops Department, Agriculture Faculty, Selcuk Universty. Experiment was designed in randomized complete plot design with three replications. In this study; plant height, branch number, drug herba yield, drug leaf yield, essential oil yield and characters such as essential oil components were examined. According to results of this research; at the E. purpurea and E.pallida plant height 78.00-100.40 and 93.27-112.67 cm, number of branch per plant 9.53-26.67 and 16.60-29.53; drug herba yield 744.93-1135.00 and 621.80-1033.03 kg/da; drug leaf yield 487.00-753.37 and 376.40-650.33 kg/da; essential oil yield 0.25-0.36 and 0.17-0.26 %; germacrene-D yield of essential oil components % 50.90-54.60 and 21.30-28.10 % between respectively were varied. According to the results of this research; for the high drug and essential oil yield of Echinecea purpurea and Echinacea pallida in Konya and similar ecology 5 kg/da and 500 kg/da and 2.5 kg/da nitrojen and 500 kg/da organic fertilizer respectively with together application on the cultivation is concluded.

Konya Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Ekinezya (E. Pallida ve E. Purpurea ) Türlerinin Uçucu Yağ Verimi ve Bileşenleri Üzerine Farklı Dozlarda Uygulanan Organik ve İnorganik Gübrelerin Etkileri

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 14 - 23, 25.06.2013

Öz

Bu araştırma 2007-2008 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı organik (0, 500, 1000, 2000 kg/da) ve inorganik gübre (0, 2.5, 5, 10 kg/da) dozlarında yetiştirilen Echinacea pallida ve E. purpurea’nın bazı verim, uçucu yağ özellikleri üzerine gübrelerin etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Denemeler, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde, analizler Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuvarlarında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada bitki boyu, bitki başına dal sayısı, drog herba verimi, drog yaprak verimi, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri gibi karakterler incelenmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre; sırasıyla E. purpurea ve E. pallida’da bitki boyu 78.00-100.40 cm; 93.27-112.67 cm, dal sayısı 9.53-26.67adet/bitki; 16.60-29.53 adet/bitki, drog herba verimi744.93-1135.00 kg/da; 621.80-1033.03 kg/da, drog yaprak verimi 487.00-753.37 kg/da; 376.40-650.33 kg/da, uçucu yağ verimi % 0.25-0.36; % 0.17-0.26 ve uçucu yağ bileşenlerinden germacrene-D miktarı % 50.90-54.60; 21.30-28.10 arasında değişim göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre; Yüksek drog ve uçucu yağ verimi için Konya ve benzer ekolojilerde Echinacea purpurea’nın 5 kg/da azot ve 500 kg/da organik gübre ile; Echinacea pallida’nın ise 2.5 kg/da azot ve 1000 kg/da organik gübrenin birlikte uygulaması ile yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Rukiye Yeşil Bu kişi benim

Yüksel Kan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Yeşil R, Kan Y (01 Haziran 2013) The Effects of Applications of Organic and Inorganic Fertilizers in Different Doses on Yield and Components of Essential Oil of Echinacea Species (E. pallida and E. purpurea) Cultivated in Konya Ecological Conditions. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 27 1 14–23.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.