Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Multi Regression Analysis of The Effect of Potassium Bicarbonate on In Vitro The Mycelial Growth and Sclerotial Germination of Botrytis cinerea

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 32 - 39, 25.06.2013

Öz

In this study, the effect of time and increased doses of potassium bicarbonate (KHCO3) on mycelial growth and sclerotial germination of Botrytis cinerea was evaluated by mathematical modeling with multi regression analysis. All equations produced for mycelial growth and sclerotial germination of B. cinerea were derived as affected by doses and times. As a result of ANOVA and multi-regression analysis, it was found that there was close relationship between actual and predicted mycelial growth and sclerotial germination of B. cinerea. The produced prediction models in the present study are MG= (a) – (b x T2) + [c x (D x T)] where MG is mycelial growth of B. cinerea; SG = (a)+(b x T)–[c x (D x T)]+[d x (D² x T)] where SG is sclerotial germination of B. cinerea. In this formula a, b, c and d symbolizes the co-efficient obtained as a result of multi regression analysis. Time and Dose are represented as T and D, respectively. R2 values of mycelial growth and sclerotial germination were 0.83 and 0.81 respectively and standard errors were found to be significant at the p<0.001 significance level.

Botrytis cinerea’nın İn Vitro Miselyal Gelişmesi ve Sklerotial Çimlenmesi Üzerine Potasyum Bikarbonatın Etkisinin Çoklu Regresyon Analizi

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 32 - 39, 25.06.2013

Öz

Bu çalışmada, Botrytis cinerea’ nın miselyal gelişmesi ve sklerotial çimlenmesi üzerine potasyum bikarbonat (KHCO3)’ın artan dozlarının ve zamanın etkisi çoklu regresyon analizi ile matematiksel olarak değerlendirilmiştir. B. cinerea’nın miselyal gelişmesi ve sklerotial çimlenmesi için üretilen tüm eşitliklerin KHCO3’nun konsantrasyonu ve zamanın etkilerinden türetilmiştir. ANOVA ve çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, B. cinerea’nın miselyal gelişmesi ve sklerotial çimlenmesinin gerçek ve tahmin edilen değerleri arasında yakın bir ilişki olduğu bulunmuştur. Mevcut çalışmada üretilen tahmini modelde MG= (a) – (b x T2) + [c x (D x T)], MG B. cinerea’nın miselyal gelişmesi; SG = (a)+(b x T)–[c x (D x T)]+[d x (D² x T)], SG B. cinerea’nın sklerotial çimlenmesini göstermektedir. Formülde a, b, c ve d çoklu regresyon analizinden elde edilen katsayılardır. Zaman ve Doz sırasıyla T ve D ile gösterilmiştir. Miselyal gelişme ve sklerotial çimlenme için R2 değerleri sırasıyla 0.83 ve 0.81 ve standart hatalar p<0.001 seviyesinde önemli bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Muharrem Turkkan Bu kişi benim

İsmail Erper Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Turkkan M, Erper İ (01 Haziran 2013) Multi Regression Analysis of The Effect of Potassium Bicarbonate on In Vitro The Mycelial Growth and Sclerotial Germination of Botrytis cinerea. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 27 1 32–39.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.