Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Drying Characteristics of Dried Okra at Controlled Conditions

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 55 - 62, 25.06.2013

Öz

In this study, the drying characteristics of okra were determined at the different air temperatures and air velocity. In the experiments, air temperatures and air velocities as parameters were used at 40 oC, 50 oC, 60 oC, 70 oC and 1 m/s, 2 m/s, respectively. The data obtained were evaluated with STATISTICA statistical program. Increasing of air temperature and air velocity was caused to increase of drying velocity on okra. As a result of Newton Model, Root Mean Square Error (RMSE) values between 0.011318 and 0.025491, chi square values (X2) between 0.000131 and 0.000109, and the modeling efficiency (EF) values between 0.998841 and 0.989590 were determined. Also in the Page Model, RMSE, X2 and EF values changed between 0.002414 and 0.012642, 0.000005 and 0.000183, and 0.998127 and 0.999929, respectively.

Kontrollü Şartlar Altında Kurutulan Bamyanın Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 55 - 62, 25.06.2013

Öz

Bu çalışmada, bamyanın farklı hava sıcaklığı ve hava hızlarındaki kurutma karakteristikleri belirlenmiştir. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 40 oC, 50 oC ve 60 oC ve 700C, hava hızları ise 1 m/s ve 2 m/s olarak alınmıştır. Elde edilen veriler STATISTICA istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Hava sıcaklığının ve hızının artışı bamya örneklerinde kuruma hızını artırmıştır. Bamyanın kurutulmasında Newton modeli ile yapılan tahminin standart hatası (RMSE) 0.011318 ile 0.025491 arasında, uyumun iyilik derecesini gösteren X2 değeri 0.000131 ile 0.000109 arasında ve modelleme yeterliliğini gösteren EF değeri ise 0.998841 ile 0.989590 arasında bulunmuştur. Page modeli ile yapılan tahminin standart hatası (RMSE) ise 0.002414 ile 0.012642 arasında, uyumun iyilik derecesini gösterenX2 değeri 0.000005 ile 0.000183 arasında ve modelleme yeterliliğini gösteren EF değeri ise 0.998127 ile 0.999929 arasında bir değişim göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Osman Akyüz Bu kişi benim

Haydar Hacıseferoğulları Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Akyüz O, Hacıseferoğulları H (01 Haziran 2013) Determination of Drying Characteristics of Dried Okra at Controlled Conditions. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 27 1 55–62.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.