Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Some Physical Stabilization Treatments of Wheat Kernel on The Storage Stability and Qualitative Properties of Whole Wheat Flour

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 1, 70 - 76, 25.04.2012

Öz

In this study, Bezostaya-1 and Gerek-79 wheat kernels, were treated by using some physical stabilization methods, microwave (MW), infrared (IR) and ultraviolet (UV). The stabilized material was milled and separated to obtain white flour and branny fraction. The branny fraction was fine ground and remixed with the white flour to obtain whole wheat flour. The effects of wheat cultivar, stabilization method and storage period on the whole wheat flour quality, storage stability, and bread properties were determined. In storage stability part of the study, no development was found in larva and live insect growth for all samples. The MW application on the wheat kernel was the best in terms of low mould-yeast count with higher heat penetration property. MW stabilization treatment had a significant effect to reduce the titration acidity and thiobarbituric acid values (P<0.05). MW and IR treatments lowered the water absorption, and all stabilization methods caused a sharp decrease in alveogram properties. In baking studies, MW stabilization method had the lowest volume values for the bread loaves in comparison to the other methods and control samples.

Buğday Tanesine Uygulanan Bazı Stabilizasyon Uygulamalarının, Tam Buğday Ununun Kalitatif Özelliklerine ve Depolama Stabilitesine Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 1, 70 - 76, 25.04.2012

Öz

Bu çalışmada Bezostaya-79 ve Gerek-79 buğday tanelerine, mikrodalga (MW), infrared (IR) ve ultraviyole (UV) gibi bazıfiziksel stabilizasyon metotları uygulanmıştır. Stabilize edilen materyal öğütülerek kepekli kısım ayrılarak beyaz un elde edilmiştir. Daha sonra kepekli fraksiyonlar da ince olarak öğütülmüş ve beyaz una ilave edilerek tam buğday unu elde edilmiştir. Çalışmada buğday kültürlerinin, stabilizasyon metotlarının ve depolama periyotlarının tam un kalitesi, depolama stabilitesi ve ekmekçilik kalitesi üzerine etkileri belirlenmiştir. Depolama stabilitesi ile ilgili olarak, tüm örnekte larva ve canlı böcek gelişimine rastlanmamıştır. Daha yüksek ısıl penetrasyon özelliği nedeniyle mikrodalga işlemi uygulamaları ile buğday tanesinde daha düşük maya-küf sayıları elde edilmiştir. Ayrıca, mikrodalga uygulamaları titrasyon asitliği ve tiyobarbitürik asit değerlerinin anlamlı bir şekilde (P<0.05) düşmesine neden olmuştur. Mikrodalga ve infrared uygulamaları ile su absorbsiyonunu düşerken tüm diğer stabilizasyon metotları ise alveogram değerlerinde düşüşe neden olmuştur. Pişirme çalışmalarında ise, mikrodalga ile stabilize edilen örnekler kontrol grubu dahil tüm diğer örneklere göre en düşük ekmek hacmi değerlerini vermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Adem Elgün Bu kişi benim

M Kürşat Demir Bu kişi benim

Nermin Bilgiçli Bu kişi benim

Selman Türker Bu kişi benim

Nilgün Ertaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Elgün A, Demir MK, Bilgiçli N, Türker S, Ertaş N (01 Nisan 2012) The Effects of Some Physical Stabilization Treatments of Wheat Kernel on The Storage Stability and Qualitative Properties of Whole Wheat Flour. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 1 70–76.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.