In this study, effect of the activated carbon, Amberlite® XAD-16 adsorbent resins and Dowex® 50Wx8-100 ion exchange resin applications on the mineral content of grape juice and molasses was investigated. Grape juices applied and unapplied resins were concentrated to 50, 60 and 70o Brix by conventional method. Macro (Ca, Na, P, S, K and Mg) and micro (B, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn) element analyses were performed to the grape juices and pekmez (molasses) by ICP-AES method. The mineral content of grape juice was not affected by the activated carbon, but calcium (Ca) content of the grape juice applied Dowex® 50Wx8-100, and sulphur (S) content of grape juice applied Amberlite® XAD-16 were decreased 47.21% and 6.11%, respectively. All macro minerals analyzed in the grape molasses produced without applying resin were decreased by concentration process. On the other hand, Ca, S and Mg content by applying activated carbon, and only Mg content by applying Dowex® 50Wx8-100 were decreased in the grape molasses.
Bu çalışmada aktif karbon, Amberlite® XAD-16 adsorban reçineleri ile Dowex® 50Wx8-100 iyon değiştirici reçinesinin üzüm suyu ve pekmezinin mineral madde içeriğine etkisi araştırılmıştır. Reçine uygulanan ve uygulanmayan üzüm suları suda çözünür kuru maddeleri 50, 60 ve 70 oluncaya kadar geleneksel yöntemle konsantre edilmiş, üzüm sularında ve pekmezlerde ICP-AES ile makro (Ca, Na, P, S, K ve Mg) ve mikro (B, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn) mineral analizleri gerçekleştirilmiştir. Aktif karbon uygulaması üzüm sularının mineral madde miktarını önemli ölçüde etkilemezken, Dowex® 50Wx8-100 uygulanan üzüm sularının Ca miktarı % 47.21, Amberlite® XAD-16 uygulanan üzüm sularının S miktarı ise % 6.11 azalmıştır. Konsantrasyon işlemi ile kontrol grubuna ait pekmezde bulunan makro minerallerin tümünün, aktif karbon uygulanarak üretilen pekmezde Ca, S ve Mg, Dowex® 50Wx8-100 uygulanarak üretilen pekmezde ise magnezyumun azaldığı görülmüştür.
Üzüm Suyu pekmez adsorpsiyon konsantrasyon reçine mineraller
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.