Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Salt Tolerance of Safflower Varieties (Carthamus tinctorius L.) During Germination and Early Seedling Growth

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 2, 6 - 11, 25.06.2012

Öz

This study was conducted to investigate the effects of NaCl concentrations on germination ratio, shoot length,shoot fresh and dry weight of some safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars and line in 2010. Seeds of Shifa and Remzibey cultivars and TAEK-USLU line were used as material. Seven different doses (0,5 %, 0,7 %, 1 %, 2 %, 3 % and 4 %) of NaCl solutions were used in this experiment. Distilled water served as control. Germination percentage (%), shoot length (cm), shoot fresh and dry weight (mg) were measured at 14 days after sowing. Germination percentage decreased with increased NaCl concentration. All cultivars and line germinated in all salinities, with the exception of 4 % NaCI. The greatest germination percentage at 0 % NaCI was 98,67 % for Remzibey cultivar. The lowest germination percentage at 4 % NaCI was 0 % for Remzibey, Shifa cultivars and TAEK-USLU line. The greatest shoot length at 0 % NaCI was 8,15 cm for Shifa cultivar. The lowest shoot length at 3 and 4% NaCl was 0 cm for Remzibey, Shifa cultivars and TAEK-USLU line. The greatest shoot fresh and dry weight (mg) at 0 % NaCI was 180,33 mg and 25,33 mg for Shifa cultivar, respectively. The lowest fresh and dry weight (mg) at 3 and 4 % was 0 mg and 0 mg for Remzibey, Shifa cultivars and TAEK-USLU line, respectively. As a result Shifa cultivars can be useful as a genetic resources for the development of safflower cultivars with improved germination under salt stress.

Çimlenme ve Erken Fide Gelişimi Döneminde Aspir (Carthamus tinctorius L.) Çeşitlerinin Tuza Toleransının Belirlenmesi

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 2, 6 - 11, 25.06.2012

Öz

Bu çalışma farklı tuz (NaCI) konsantrasyonlarının aspir bitkisinin (Carthamus tinctorius L.) çimlenme oranı, sürgün uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlıkları üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2010 yılında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak, Shifa ve Remzibey çeşitleri ile TAEK-USLU hattı kullanılmıştır. Araştırmada altı farklı tuz (NaCI) konsantrasyonu ( % 0,5, % 0,7, % 1, % 2, % 3 ve % 4) ve kontrol (% 0) kullanılmış, kontrol için ise çift distile saf su kullanılmıştır. Çalışmada tohum ekiminden 14 gün sonra çimlenme oranı (%), sürgün boyu (cm), sürgün yaş ve kuru ağırlık (mg) ölçümleri yapılmıştır. Denemede çimlenme oranının artan tuz konsantrasyonuna bağlı olarak azaldığı belirlenmiştir. % 4 hariç diğer tuz oranlarında çeşitlerin tümü çimlenme göstermiştir. En yüksek çimlenme oranı Remzibey çeşidi % 0 tuz konsantrasyonunda % 98,67 olarak tespit edilmiştir. En düşük çimlenme oranı ise her üç çeşitte de % 4 tuz konsantrasyonunda % 0 olarak belirlenmiştir. En yüksek sürgün uzunluğunu % 0 tuz (NaCI) konsantrasyonunda 8,15 cm ile Shifa çeşidi göstermiştir. En düşük sürgün uzunluğu % 3 ve % 4 tuz konsantrasyonunda 0 cm ile Remzibey, Shifa çeşitleri ile TAEK-USLU hattında görülmüştür. En yüksek sürgün yaş ve kuru ağırlığı (mg), % 0 tuz (NaCI) konsantrasyonunda 180,33 mg ve 25.33 mg ile Shifa çeşidinde görülmüştür. En düşük sürgün yaş ve kuru ağırlığı % 3 ve % 4 tuz (NaCI) konsantrasyonunda % 0 mg ile Remzibey, Shifa çeşitleri ile TAEK-USLU hattından elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, Shifa çeşidinin tuz stresine diğer çeşit ve hattan daha toleranslı olduğu ve bu çeşidin tuza dayanıklı yeni çeşitler geliştirmede genetik kaynak olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Arslan Bu kişi benim

Duran Katar Bu kişi benim

Safure Güler Bu kişi benim

Asiye Seis Subaşı Bu kişi benim

İlhan Subaşı Bu kişi benim

Ali Bülbül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Arslan Y, Katar D, Güler S, Seis Subaşı A, Subaşı İ, Bülbül A (01 Haziran 2012) Determination of Salt Tolerance of Safflower Varieties (Carthamus tinctorius L.) During Germination and Early Seedling Growth. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 2 6–11.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.