Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)’da Priming Uygulamalarının Kurak ve Normal Ortam Koşullarında Büyüme Parametreleri İle Bağıl Su İçeriği Değerleri Üzerine Etkileri

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 2, 25 - 30, 25.06.2012

Öz

Araştırma priming uygulamalarının kurak ve normal koşullarda ekmeklik buğdayda büyüme parametreleri ile bağıl su içeriği değerleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla kontrollü iklim odasında ve bitki fizyolojisi laboratuarında yürütülmüştür. Deneme “tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine” göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede faktör olarak iki çeşit (Altay 2000, Kıraç 66), iki ortam (kurak ve normal), beş uygulama (kontrol, saf su, %2 KCl, %0,5 KH2PO4, %0,1 NaCl) ve iki örnekleme zamanı (çıkıştan sonra 7. ve 14. günler) ele alınmıştır. Çözeltilerde on iki saat süreyle bekletilmiş tohumlar, çözeltiye aktarılmadan önceki nem içeriklerine dönünceye kadar oda koşullarında kurutulduktan sonra kurak ve normal ortam saksılarına ekilmişlerdir. Fidelerde çıkıştan sonraki yedi ve on dördüncü günlerde büyüme parametreleri (yaş ağırlık, kuru ağırlık, fide uzunluğu) ve bağıl su içeriği değerleri belirlenmiştir. Normal ortamda gelişen bitkilerdeki büyüme parametreleri kurak ortamda gelişen bitkilerden daha yüksek olmuştur. Araştırmada en yüksek yaş ağırlık 32,4083 mg ile KH2PO4 uygulamasından elde edilirken, benzer şekilde en yüksek kuru ağırlık (9,6206 mg) ve fide uzunluğu değerlerine de (10, 3793 cm) yine aynı uygulamada ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre tohuma yapılan ön uygulamaların kurak koşullarda kuraklık etkilerinin azaltılmasında kullanılabilecek alternatif yaklaşımlardan olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Effects of Seed Priming on Growth Parameters and Relative Water Content of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) at Drought and Normal Condition

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 2, 25 - 30, 25.06.2012

Öz

The study was conducted to determine effects of seed priming to growth parameters and relative water content at drought and normal conditions on bread wheat at controlled climate chamber and physiology laboratory. Effects of seed priming on growth parameters and relative water content measured using “randomized plot design with three replications”, two bread wheat cultivars (Altay 2000, Kıraç 66), two conditions (drought and normal) five treatments (control, distilled water, 2% KCl, 0,5% KH2PO4, 0,1% NaCl) and two sampling times (7 th and 14 th days after emergence) were factors. Seeds were soaked for twelve hours, than dried till back to untreated moisture level at room conditions, sowed normal and drought condition pots. Seventh and fourteenth days after emergence, growing parameters (fresh and dry weight, seedling height) and relative water content were determined. Growth parameters and relative water content values of seedlings at normal conditions higher than drought. At the research highest fresh weight was determined at KH2PO4 treatment (32,4083 mg), similar results were determined dry weight (9,6206 mg) and seedling length (10, 3793 cm) at the same treatment also. According to results, priming is an alternative approach can trigger resistance at drought conditions.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Elif Özdemir Bu kişi benim

Bayram Sade Bu kişi benim

Süleyman Soylu Bu kişi benim

Emine Atalay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Özdemir E, Sade B, Soylu S, Atalay E (01 Haziran 2012) Effects of Seed Priming on Growth Parameters and Relative Water Content of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) at Drought and Normal Condition. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 2 25–30.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.