The present study was conducted in order to determine the highest mycorrhizal infection rates in onion plant through the inoculation of five different types of mycorrhizae (Glomus mossea, Glomus deserticola, Glomus caledonium, Glomus intraradice ve Glomus clustroforme), which are known to be microbiological fertilizers, to onion cultivated in a sand medium containing naturally added organic matter. Different infection rates were determined in onion plants which were cultivated under the same conditions but inoculated with five different types of mycorrhizae. Among the spores, the highest infection rate was observed in the plant roots inoculated with Glomus deserticola. Statistically significant differences were also observed regarding certain other growth parameters and macro and micro nutritional elements measured in the plants depending on the types of inoculated mycorrhizal spores (P<0.01 and P<0.05).
Bu çalışma doğal bir mikrobiyolojik gübre olan mikorizanın beş farklı spor türünün (Glomus mossea, Glomus deserticola, Glomus caledonium, Glomus intraradice ve Glomus clustroforme) doğal yollarla organik madde kazandırılmış kum ortamına ekilen soğan bitkisine aşılanarak, soğandaki en yüksek infeksiyon oranını belirlemek için yapılmıştır. Aynı ortam koşullarında ancak beş farklı mikoriza spor türü aşılanarak yetiştirilen soğanda farklı infeksiyon oranları elde edilmiştir. Spor türleri arasında en yüksek infeksiyon oranı Glomus deserticola ile aşılanan bitki köklerinden elde edilmiştir. Mikoriza spor türlerine bağlı olarak bitkide ölçülen diğer bazı gelişim parametreleri ile makro ve mikro besin element kapsamlarında da farklılıklar elde edilmiş olup, elde edilen bu farklılıklar istatistiksel olarak önemli (P<0.01 ve P<0.05) bulunmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.