The works for development of new cultivars in the world continues speedily in safflower. Studies on this subject have been accelerated in recent years in our country. Flower property, selfing and crossing technique in safflower breeding need that good to know, for continuous successfully of the programs to be created. Flowers in this plant are firmly and side-by-side in head. Flower organs are both gentle and nested. It is complicate crossing. Outcrossing in safflower is known to range from 0 to 100 %. Thus, there is need to a effective selfing. It is fact that typing clearly and transferring the processes both of crossing and inbred works would be helpful for the researchers whom concern about this subject. For this purpose, this article focuses on the techniques of crossing and inbred in safflower breeding.
Aspirde yeni çeşit geliştirme çalışmaları dünyada tüm hızıyla devam etmektedir. Ülkemizde de son yıllarda bu konu üzerinde çalışmalar hız kazanmıştır. Aspir ıslahında çiçek yapısının, kendilemenin ve melezleme işleminin iyi bilinmesi oluşturulacak programların başarılı bir şekilde devam ettirilmesi için son derece önemlidir. Bu bitki de çiçekler tabla içerisinde sık bir şekilde ve yan yana dizilmiş bir şekilde bulunmaktadır. Çiçek organları ise hem nazik hem de iç içe geçmiş bir yapıdadır. Bu durum aspir bitkisinde melezleme işlemini zorlaştırmaktadır. Aspirde yabancı döllenme oranı %100’lere kadar çıkmaktadır. Bu nedenle aspirde kendileme işlemi çok önemlidir. Melezleme ve kendileme işlemlerinin sade bir dille yazılıp aktarılması bu konuda çalışacak olan araştırıcılara yardımcı olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Bu amaçla bu makalede aspir ıslahında kullanılan melezleme ve kendileme teknikleri üzerinde durulmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Review Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.