The purpose of this study to classify similarities/dissimilarities of provinces and to determine the potential of provinces on wheat for rainfall, temperature (maximum, minimum and mean temperatures), yield and drought by Krigging method in Turkey. Important relationships appear between acreage, production and crop yield. Climatic factors (rainfall, mini-mum, maximum and mean temperatures) seemed main determiners to built drought and to yield and production of wheat. Particularly rainfall is most efficient factor on drought and crop yield. Drought, diseases, lodging and winterkill could be assumed as major determinants in wheat crop production in Turkey. Besides, climatic, topographic and soil conditions are very significant factors in determining yield and production of wheat.
Turkey wheat climate rainfall temperature drought index crop production crop yield krigging method and map
Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki şehirlerin krigging metodu kullanılarak yağış miktarları ve sıcaklıklara göre (maksimum, minimum ve ortalama sıcaklık) göre benzerlik ve farklılıklarını sınıflandırarak buğdayda verim ve kuraklık potansiyeli belirlemektir. Çalışmada üretim ve verim arasındaki ilişki önemli olarak bulunmuştur. İklim faktörleri (yağış miktarı, minimum, maksimum ve ortalama sıcaklık) kuraklık, verim ve üretimde temel etki olarak görülmektedir. Bunlardan en büyük etkinin kurağı ve verimi şekillendirmesi bakımından yağışa ait olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de buğday üretimini etkileyen en temel faktörler kuraklık, hastalık, yatma ve kış zararıdır. Bunun yanı sıra buğdayın üretiminde ve veriminde iklim, topografi ve toprak özellikleride önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Türkiye buğday iklim yağış sıcaklık kuraklık indeksi üretim verim krigging method ve harita
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 3 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.