Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Technological and Quality Characteristics of Some Sweet Corn (Zea mays saccharata Sturt) Varieties

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 4, 11 - 18, 25.12.2012

Öz

This research was carried out to determine technological and quality characteristics of some sweet corn varieties. The experiments were conducted during 2009 and 2010 at the Agricultural Faculty of Research Field, Eskisehir Osmangazi University. Seven sweet corn varieties (Lumina, Merit, Sunshine, Jubile, Challanger ve Yellow Baby cultivars and 2201 experimental variety) were used materials. The experiment was designed as a randomized complete block with four replica-tions. There are statistically differences between varieties for technological and quality characteristics. Due to recorded average values; husk yield varied from 70.2% (2201) to 80.7% (Sunshine, Challenger), number of kernels on ear from 688 (2201) to 917 (Lumina), fresh kernel yield from 1437 kg/da (2201) to 1756 kg/da (Sunshine). Dry matter was varied between 34.2% (2201) and 39.5% (Yellow baby), soluble solid content varied from 13.8% (Challenger) to 27.4% (Yellow baby).

Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) Teknolojik ve Kalite Özellikleri

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 4, 11 - 18, 25.12.2012

Öz

Bu araştırma, şeker mısırı çeşitlerinin teknolojik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, Eskişehir Osmangazi Üniversi-tesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama arazi ve laboratuvarlarında, 2009 ve 2010 yıllarında yürütülmüştür. Araştır-mada, Lumina, Merit, Sunshine, Jubile, Challanger ve Yellow Baby ticari çeşitleri ile 2201 deneme çeşidi olmak üzere top-lam 7 adet şeker mısır çeşidi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre, dört tekerrürlü olarak kurulmuş-tur. Teknolojik ve kalite özellikleri bakımından çeşitler arasında istatistiki önemde farklılıklar belirlenmiştir. Elde edilen ortalama değerlere göre, koçan randımanı, %70.2 (2201) ile %80.7 (Sunshine, Challenger) arasında; tane sayısı 688 (2201) ile 917 adet (Lumina) arasında; taze tane verimi 1437 kg/da (2201) ile 1756 kg/da (Sunshine) arasında; kuru madde %34.2 (2201) ile %39.5 (Yellow baby) arasında; suda çözünür kuru madde %13.8 (Challenger) ile %27.4 (Yellow baby) arasında değişmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zekiye Budak Başçiftçi Bu kişi benim

Engin Kınacı Bu kişi benim

Gülcan Kınacı Bu kişi benim

Kenan Sönmez Bu kişi benim

İmren Kutlu Bu kişi benim

Yasemin Evrenosoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 4

Kaynak Göster

EndNote Budak Başçiftçi Z, Kınacı E, Kınacı G, Sönmez K, Kutlu İ, Evrenosoğlu Y (01 Aralık 2012) Technological and Quality Characteristics of Some Sweet Corn (Zea mays saccharata Sturt) Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 4 11–18.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.