Some agronomic characteristics of buckwheat plant (Fagopyrum esculentum Moench.) determined, and the effects of chemical and biological silage additives on nutritive value and fermentation characteristics of buckwheat silages were investigated. Buckwheat plants at milk stage of maturity was ensiled in 1 L anaerobic jars following the treatment with chemical additives (4 L/t; formic acid + propionic acid + sodium formate, Silofarm Combi Liquid, Farmavet, Turkey) and biologic additives (1.5x105 cfu/g; Pioneer 11G22, L. buchneri, L. plantarum, E. faecium, Pioneer® Hi-Bred, Int., Inc., USA). Dry matter yield was 5.5±0.4 t/ha. Additives had no (P>0.05) effect on nutrive value of silages. However, compared to control silages, pH, ammonia-N and gas losses of silages were reduced (P<0.05) by the inclusion of both additives, in particular chemical additive. In conclusion, buckwheat evaluated as an important alternatively forages with a high nutritive value. Both additives improved the fermentation characteristics of buckwheat silage that was ensiled with low dry matter content but the effect of chemical additive was more pronounced.
Buckwheat silage dry matter yield formic acid L. buchneri L. plantarum
Bu çalışmada süt olum dönemindeki Karabuğday bitkisinin (Fagopyrum esculentum Moench.) bazı agronomik özellikleri belirlenmiş, kimyasal ve biyolojik silaj katkılarının Karabuğday silajının besin değeri ve fermantasyon özellikleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Süt olum dönemindeki Karabuğday bitkisi kimyasal (4 L/t; formik asit + propiyonik asit + sodyum formiyat, Silofarm Kombi Likit, Farmavet, Türkiye) yada biyolojik silaj katkısı ile (1.5x105 kob/g; Pioneer 11G22, L. buchneri, L. plantarum, E. faecium, Pioneer® Hi-Bred, Int., Inc., USA) muamele edilerek 1 L’lik anaerobik kavanozlara silolanmıştır. Karabuğday bitkisinin kuru madde verimi 5.5±0.4 t/ha olarak belirlenmiştir. Katkı maddesi ilavesi silajların besin değerlerini etkilemezken (P>0.05), kimyasal katkı maddesinde daha belirgin olmak üzere, her iki katkı maddesi de kontrol grubuna kıyasla silajların pH, amonyak-N’u ve gaz kayıplarını düşürmüşlerdir (P<0.05). Araştırma sonucunda Karabuğday bitkisinin besin değeri yüksek önemli bir alternatif kaba yem olabileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca silolama esnasında kullanılan iki katkı maddesinin de düşük kuru madde düzeyi ile silolanan Karabuğday silajının fermantasyon özelliklerini geliştirdiği ancak, kimyasal katkı maddesinin olumlu etkisinin daha belirgin olduğu belirlenmiştir.
Formik asit Karabuğday silajı kuru madde verimi L. buchneri L. plantarum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 4 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.