Bacterial leaf streak of wheat caused by Xanthomonas translucens can cause important losses on wheat in suitable conditions. In order to determine the occurrence of the disease agent on various samples of seed sown widespread 36 wheat cultivars were investigated. For the identification and isolation of the pathogen growth on NA, YDCA, KB, SX and XTS media and at 35 °C, hydrolysis of aesculin, production of hydrogen sulphide from cystein, action lithmus milk, urease activity, arginine dihydrolase, acid production from oxidase and arabinose tests were used. The wheat cultivar Gerek 79 was used as susceptible cultivar for pathogenicity and typical leaf symptoms were obtained. Detection of the pathogen by PCR, T1 and T2 primers which amplified a specific 139-bp fragment were used. With the examination of seed samples of 72 seed samples out of 265 were found contaminated by the pathogen. Xanthomonas translucens was the most and least frequently isolated form Gerek79 (63.63%) and Yıldız 98 (6.25%) wheat cultivars, respectively. General percent infestation ratio of the agent was determined as 27.16% in all of the wheat seeds.
Xanthomonas translucens’ in sebep olduğu bakteriyel yaprak çizgi hastalığı, buğdaylarda uygun koşullarda önemli verim kaybına sebep olabilmektedir. Yaygın olarak ekimi yapılan farklı çeşitlerdeki buğday tohumlarında etmenin varlığını belirlemek amacıyla, Konya ilinde 36 farklı buğday çeşidi incelenmiştir. Etmenin izolasyon ve tanısında, NA, YDCA, KB, SX ve XTS besi yerlerinde gelişim, 35 °C’ de gelişim, esculin hidrolizi ve cystein’den hidrojen sülfit oluşumu, litmus milk testi, ureaz aktivitesi, arginin dihidrolaz, oksidaz ve arabinozdan asit oluşumu testleri belirleyici olmuşlardır. Patojenisite testlerinde hassas çeşit olarak Gerek 79 kullanılmış ve tipik yaprak simptomları elde edilmiştir. PCR ile tanı, spesifik 139 bp’lik fragmentin amplifikasyonu için T1 ve T2 primerleri kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, 265 adet buğday tohumu örneğinden 72 örneğin X. translucens ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir. İncelenen buğday çeşitleri içersinde, X. translucens en fazla Gerek 79 (%63.63) ve en az Yıldız 98 (%6.25) çeşidi tohumlardan izole edilmiştir. Etmenin, tüm buğday tohumlarındaki genel yüzde bulaşıklılık oranı %27.16 olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 1 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.