Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Some Physico-Chemical Properties and Antioxidant Capacities of Early Maturing Nectarine, Peach and Apricot Cultivars

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 64 - 69, 25.06.2011

Öz

In this study, some physico-chemical properties in terms of fruit weight, seed weight, fruit width, fruit length, fruit length/width, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA), TSS/TA and fruit juice yield in early maturing nectarine, peach and apricot cultivars are assessed in Mersin region. Obtained values were respectively 116.781 g, 5.361g, 79.501mm, 79.869 mm, 0.998, 9.033%, 4.100, 0.528%, 17.121%, 110.076 g, 7.463 g, 78.285 mm, 75.600 mm, 0.991, 7.300%, 4.067, 0.744%, 9.807% and 66.468% for Flanoba nectarine; 65.765% for Francoise peach and 44.866 g, 6.587 g, 60.770 mm, 62.371 mm, 1.006, 8.800%, 4.333, 1.016%, 8.659%, and 65.611% for Ninfa apricot. However, determinated L, a, and b values considered for fruit peel color measurements are respectively 50.639, 15.556, and 20.016 for peach; 38.514, 30.185, and 16.621 for nectarine; and 52.628, 6.669 and 23.927 for apricot. However, determinated L, a, and b values considered for fruit peel color measurements are respectively 50.639, 15.556, and 20.016 for peach; 38.514, 30.185, and 16.621 for nectarine; and 52.628, 6.669 and 23.927 for apricot. When antioxi-dant activities of fruit cultivars in the experiments compared, Flanoba nectarine cultivar was showed the highest values.

Erkenci Nektarın, Şeftali ve Kayısı Çeşitlerinin Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Antioksidan Kapasiteleri

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 64 - 69, 25.06.2011

Öz

Bu araştırmada, Mersin ilinde yetiştirilen erkenci nektarin, şeftali ve kayısı türlerine ait çeşitlerin meyve ağırlığı, çekir-dek ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve indeksi, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik (TA), SÇKM/TA ve meyve suyu randımanı gibi bazı fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Elde edilen değerler Flanoba nektarin çeşidi için sırasıyla 110.076 g, 7.463 g, 78.285 mm, 75.600 mm, 0.991, %7.300, 4.067, %0.744, %9.807 ve %66.468; Francoise şeftali çeşidi için 116.781 g, 5.361g, 79.501mm, 79.869 mm, 0.998, %9.033, 4.100, %0.528, %17.121, and %65.765 ve Ninfa kayısı çeşidi için ise 44.866 g, 6.587 g, 60.770 mm, 62.371 mm, 1.006, %8.800, 4.333, %1.016, %8.659, ve %65.611 olmuştur. Bununla birlikte meyve kabuk rengi ölçüm değerleri olan L, a ve b sırasıyla Flanoba nektarin çeşidi için 38.514, 30.185, 16.621; Francoise şeftali çeşidi için 50.639, 15.556, 20.016 ve Ninfa kayısı çeşidi için ise 52.628, 6.669 ve 23.927 olarak elde edilmiştir. Meyve çeşitleri antioksidan aktiviteleri açısından karşılaştırıldığında, Flanoba nektarin çeşidi en yüksek değerleri göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nilda Ersoy Bu kişi benim

Yavuz Bagcı Bu kişi benim

M. Atilla Askın Bu kişi benim

Soner Kazaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Ersoy N, Bagcı Y, Askın MA, Kazaz S (01 Haziran 2011) Some Physico-Chemical Properties and Antioxidant Capacities of Early Maturing Nectarine, Peach and Apricot Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 2 64–69.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.