In this study, some physico-chemical properties in terms of fruit weight, seed weight, fruit width, fruit length, fruit length/width, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA), TSS/TA and fruit juice yield in early maturing nectarine, peach and apricot cultivars are assessed in Mersin region. Obtained values were respectively 116.781 g, 5.361g, 79.501mm, 79.869 mm, 0.998, 9.033%, 4.100, 0.528%, 17.121%, 110.076 g, 7.463 g, 78.285 mm, 75.600 mm, 0.991, 7.300%, 4.067, 0.744%, 9.807% and 66.468% for Flanoba nectarine; 65.765% for Francoise peach and 44.866 g, 6.587 g, 60.770 mm, 62.371 mm, 1.006, 8.800%, 4.333, 1.016%, 8.659%, and 65.611% for Ninfa apricot. However, determinated L, a, and b values considered for fruit peel color measurements are respectively 50.639, 15.556, and 20.016 for peach; 38.514, 30.185, and 16.621 for nectarine; and 52.628, 6.669 and 23.927 for apricot. However, determinated L, a, and b values considered for fruit peel color measurements are respectively 50.639, 15.556, and 20.016 for peach; 38.514, 30.185, and 16.621 for nectarine; and 52.628, 6.669 and 23.927 for apricot. When antioxi-dant activities of fruit cultivars in the experiments compared, Flanoba nectarine cultivar was showed the highest values.
Nectarine peach apricot physico-chemical properties antioxidant activities
Bu araştırmada, Mersin ilinde yetiştirilen erkenci nektarin, şeftali ve kayısı türlerine ait çeşitlerin meyve ağırlığı, çekir-dek ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve indeksi, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik (TA), SÇKM/TA ve meyve suyu randımanı gibi bazı fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Elde edilen değerler Flanoba nektarin çeşidi için sırasıyla 110.076 g, 7.463 g, 78.285 mm, 75.600 mm, 0.991, %7.300, 4.067, %0.744, %9.807 ve %66.468; Francoise şeftali çeşidi için 116.781 g, 5.361g, 79.501mm, 79.869 mm, 0.998, %9.033, 4.100, %0.528, %17.121, and %65.765 ve Ninfa kayısı çeşidi için ise 44.866 g, 6.587 g, 60.770 mm, 62.371 mm, 1.006, %8.800, 4.333, %1.016, %8.659, ve %65.611 olmuştur. Bununla birlikte meyve kabuk rengi ölçüm değerleri olan L, a ve b sırasıyla Flanoba nektarin çeşidi için 38.514, 30.185, 16.621; Francoise şeftali çeşidi için 50.639, 15.556, 20.016 ve Ninfa kayısı çeşidi için ise 52.628, 6.669 ve 23.927 olarak elde edilmiştir. Meyve çeşitleri antioksidan aktiviteleri açısından karşılaştırıldığında, Flanoba nektarin çeşidi en yüksek değerleri göstermiştir.
Nektarin şeftali kayısı fiziko-kimyasal özellikler antioksidan aktiviteleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.