Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pesticide Residues in Some Tropical and Subtropical Fruit Species

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 81 - 88, 25.06.2011

Öz

In this study, 203 pesticides’ residue levels were investigated in 8 pieces of orange, 17 pieces of mandarin, 4 pieces of lemon, 4 pieces of grapefruit, 7 pieces of banana, 5 pieces of kiwi, 6 pieces of fresh figs, 5 pieces of pomegranates, 2 pieces of gold strawberries, 2 pieces of pepino, 2 pieces of pasiflora which taken from local markets and wholesale markets in Konya City in 2010. The amounts of pesticide residue in the samples were detected with LC-MS/MS and GC-MS by taking into consideration the values of tolerance of Turkish Food Codex (TGK). According the results, chlopyrifos residue, which is prohibited, was determined at 34 μg/kg in a sample of orange, 17 μg/kg in a sample of mandarin and 34 μg/kg in a sample of grapefruit that the limit value given as 10 μg/kg in Turkish Food Codex. Diazinon and Pyrimiphos residues, which are prohibited, were also found in the same grapefruit sample as 3 μg/kg and 7 μg/kg levels, respectively. Chlorpyrifos, Diazinon ve Pirimiphos ethyl residues, which are prohibited, were determined at 23 μg/kg, 2 μg/kg and 5 μg/kg levels in a sample of mandarin, respectively. Thiabendazol, which is pro-hibited, was determined at 7 μg/kg, 31 μg/kg and 31 μg/kg levels in three pieces of examined banana samples. The pesticide residue was not detected in examined kiwi, fresh figs, pomegranates, gold strawberries, pepino, pasiflora sam-ples.

Bazı Tropikal ve Suptropikal Meyve Türlerinde Pestisit Kalıntıları

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 81 - 88, 25.06.2011

Öz

Bu çalışmada, 2010 yılında Konya’da market ve yerel pazardan toplanan, 8 adet portakal, 17 adet mandarin, 4 adet limon, 4 adet altıntop, 7 adet muz, 5 adet kivi, 6 adet taze incir, 5 adet nar, 2 adet altın çilek, 2 adet pepino, 2 adet pasiflora meyve örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında analizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.
Araştırmada yer alan narenciye meyveleri dikkate alındığında, kullanımı yasaklanmış Chlopyrifos’un (TGK tolerans değeri 10 μg/kg) bir portakal örneğinde 34 μg/kg; bir mandarin örneğinde 17 μg/kg; bir altıntop örneğinde 37 μg/kg düzeylerinde olduğu, yine aynı altıntop örneğinde kullanımı yasaklanmış Diazinon ve Pyrimiphos ethylin’in 3 ve 7 μg/kg düzeylerinde bulunduğu ve ayrıca, mandarin örneklerinden birisinde kullanımı yasak olan üç ayrı pestisitin (Chlorpyrifos, Diazinon ve Pirimiphos ethyl) sırasıyla 23, 2 ve 5 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ele alınan muz örnekle-rinden üç tanesinde kullanımı yasaklanmış Thiabendazol’ün sırasıyla 7, 31 ve 31 μg/kg düzeylerinde olduğu belirlen-miştir. Kivi, taze incir, nar, altın çilek, passiflora ve pepino meyve türlerinde ise tespit edilebilir düzeyde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nilda Ersoy Bu kişi benim

Öner Tatlı Bu kişi benim

Senar Özcan Bu kişi benim

Ebru Evcil Bu kişi benim

Leyla Şengül Coşkun Bu kişi benim

Esra Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Ersoy N, Tatlı Ö, Özcan S, Evcil E, Coşkun LŞ, Erdoğan E (01 Haziran 2011) Pesticide Residues in Some Tropical and Subtropical Fruit Species. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 2 81–88.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.