In this study, 203 pesticides’ residue levels were investigated in 8 pieces of orange, 17 pieces of mandarin, 4 pieces of lemon, 4 pieces of grapefruit, 7 pieces of banana, 5 pieces of kiwi, 6 pieces of fresh figs, 5 pieces of pomegranates, 2 pieces of gold strawberries, 2 pieces of pepino, 2 pieces of pasiflora which taken from local markets and wholesale markets in Konya City in 2010. The amounts of pesticide residue in the samples were detected with LC-MS/MS and GC-MS by taking into consideration the values of tolerance of Turkish Food Codex (TGK). According the results, chlopyrifos residue, which is prohibited, was determined at 34 μg/kg in a sample of orange, 17 μg/kg in a sample of mandarin and 34 μg/kg in a sample of grapefruit that the limit value given as 10 μg/kg in Turkish Food Codex. Diazinon and Pyrimiphos residues, which are prohibited, were also found in the same grapefruit sample as 3 μg/kg and 7 μg/kg levels, respectively. Chlorpyrifos, Diazinon ve Pirimiphos ethyl residues, which are prohibited, were determined at 23 μg/kg, 2 μg/kg and 5 μg/kg levels in a sample of mandarin, respectively. Thiabendazol, which is pro-hibited, was determined at 7 μg/kg, 31 μg/kg and 31 μg/kg levels in three pieces of examined banana samples. The pesticide residue was not detected in examined kiwi, fresh figs, pomegranates, gold strawberries, pepino, pasiflora sam-ples.
Bu çalışmada, 2010 yılında Konya’da market ve yerel pazardan toplanan, 8 adet portakal, 17 adet mandarin, 4 adet limon, 4 adet altıntop, 7 adet muz, 5 adet kivi, 6 adet taze incir, 5 adet nar, 2 adet altın çilek, 2 adet pepino, 2 adet pasiflora meyve örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında analizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.
Araştırmada yer alan narenciye meyveleri dikkate alındığında, kullanımı yasaklanmış Chlopyrifos’un (TGK tolerans değeri 10 μg/kg) bir portakal örneğinde 34 μg/kg; bir mandarin örneğinde 17 μg/kg; bir altıntop örneğinde 37 μg/kg düzeylerinde olduğu, yine aynı altıntop örneğinde kullanımı yasaklanmış Diazinon ve Pyrimiphos ethylin’in 3 ve 7 μg/kg düzeylerinde bulunduğu ve ayrıca, mandarin örneklerinden birisinde kullanımı yasak olan üç ayrı pestisitin (Chlorpyrifos, Diazinon ve Pirimiphos ethyl) sırasıyla 23, 2 ve 5 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ele alınan muz örnekle-rinden üç tanesinde kullanımı yasaklanmış Thiabendazol’ün sırasıyla 7, 31 ve 31 μg/kg düzeylerinde olduğu belirlen-miştir. Kivi, taze incir, nar, altın çilek, passiflora ve pepino meyve türlerinde ise tespit edilebilir düzeyde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.
Pestisit Kalıntı Tropikal meyveler Subtropikal meyveler Konya
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.