Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Physico-chemical Properties and Antioxidant Activities of Under Protected and Organically Cultivated Some Banana Cultivars at Different Ripening Stages

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 3, 61 - 66, 25.09.2011

Öz

length/fruit width, peel thickness, peel weight, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA), fruit firmness, fruit color and antioxidant activities of the fresh (harvest stage) green and yellow (ripe stage) fruit pulp of two different cultivar of banana plants (Dwarf Cavendish and Gross Michel) cultivated in under protection and organic growing system were determined. At the end of the research, the heaviest (170.297 g) and the largest (37.059 mm) fruit was obtained from Gross Michel (with peel) cultivar. Also, in terms of the highest fruit length and fruit height was found with peel and without peel forms of Gross Michel cultivar. In point of total soluble solid content, pH and titratable acidity values were obtained 22.1 %, 4.1 and 0.48 % for Dwarf Cavendish banana cultivar, these values were found 21.533 %, 4.6 and 0.503 % for Gross Michel banana cultivar, respectively. On the other hand, fruit firmness value was found to be 4.233 N/mm for Dwarf Cavendish cultivar and 4.500 N/mm for Gross Michel cultivar. However, no statistically significant differences were found in terms of fruit peel color among the varieties in the experiment. In addition, the antioxidant activities of the fruit pulp extracts were evaluated by using the free radical scavenging, hydrogen peroxide (H2O2) scavenging and metal (Fe+2) chelating activities methods. Dwarf Cavendish banana cultivar fruit pulp had higher anti-oxidant activity at the ripe stage than Gross Michel banana cultivar.

Örtüaltında ve Organik Olarak Yetiştirilen Bazı Muz Çeşitlerinin Farklı Olgunluk Dönemlerindeki Fizi-kokimyasal Özellikleri ve Antioksidan İçerikleri

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 3, 61 - 66, 25.09.2011

Öz

Bu araştırmada, örtüaltı ve organik büyüme sisteminde yetiştirilen iki farklı muz çeşidinin (Dwarf Cavendish ve Gross Michel) yeşil (hasat dönemi) ve sarı (olgun dönem) olmak üzere iki farklı dönemde meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve uzunluğu, meyve yüksekliği, boy/en oranı, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik, meyve sertliği, meyve rengi ve antioksidan içerikleri gibi bazı fiziko kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştıma sonucunda, en ağır (170.297 g) ve en geniş (37.059 mm) meyveler Gross Michel (kabukla birlikte) çeşidinden elde edilmiştir. Meyve uzunluğu ve meyve ağırlığı değerleri bakımından hem kabuklu hem de kabuksuz olarak Gross Michel muz çeşidi en yüksek değerlerde bulunmuştur. Toplam suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlilik değerleri Dwarf Cavendish muz çeşidi için %22.1, 4.1 ve %0.48; bu değerler Gross Michel muz çeşidi için ise sırasıyla %21.533, 4.6 ve %0.503 olarak elde edilmiştir. Diğer taraftan meyve sertlik değerleri Dwarf Cavendish çeşidi için 4.233 N/mm, Gross Michel çeşidi için 4.500 N/mm olmuştur. Bununla birlikte, denemede yer alan çeşitler arasında kabuk rengi bakımından istatistiksel olarak belirgin bir farklılık bulunmamıştır. Ek olarak, meyve eti ekstraktlarında antioksidan aktiviteleri -serbest radikal giderme aktivitesi, , hidrojen peroksit giderme (H2O2) ve metal (Fe+2) şelatlama aktivitesi metodları ile belirlenmiştir. Olgun dönemde, Dwarf Cavendish muz çeşidinin meyve eti, Gross Michel muz çeşidinden daha yüksek antioksidan aktivitesi göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nilda Ersoy Bu kişi benim

Yavuz Bağcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 3

Kaynak Göster

EndNote Ersoy N, Bağcı Y (01 Eylül 2011) Physico-chemical Properties and Antioxidant Activities of Under Protected and Organically Cultivated Some Banana Cultivars at Different Ripening Stages. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 3 61–66.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.