Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Biologically Active Bread Yeast on Controlling Meloidogyne incognita Infesting Green Bean and on The Yield Quantity and Quality

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 4, 30 - 33, 25.12.2011

Öz

A biologically active compound, bread yeast containing the fungus Saccharomyces cerevisiae activated by adding sucrose, black honey and molasses was studied under field conditions. After fermentation, yeast was used at concentra-tions of 0.25, 0.50 and 1% for biocontrolling of Meloidogyne incognita (Kofoid & White) Chitwood rootknot nematode infesting common bean cv. Paulista. All treatments significantly (P≤0.01 and 0.05) decreased M. incognita as indicated by the number of galls and egg masses on roots. There is a negative correlation between the percentage reduction of the number of galls and egg masses and different concentration used. One month after application, the highest concentration of yeast caused the highest percentage reduction of galls (66.7%) followed by the moderate and the lowest concentrations (55.6 and 44.4%, respectively) for yeast activated by sucrose. Whereas, yeast activated by black honey at the respective concentrations caused 77.8, 66.7 and 33.3% reduction in the number of galls. Yeast activated by molasses at the highest concentration caused the highest percentage reduction of galls (77.8%) followed by the other two concentrations (66.7%). After three months (at harvest), the same treatments behaved the same trend in reducing nematode parameters. Also, yeast activated by the different materials increased pod production quality (number and weight of pods) and quantity (proteins and carbohydrates) and positively correlated to the tested concentrations. It is concluded that yeast concentrations increase plant nutrition in addition to nematode management.

Canlı Ekmek Mayasının Taze Fasulyede Meloidogyne incognita Zararını Kontrol ve Verim ile Kalite Üzerine Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 4, 30 - 33, 25.12.2011

Öz

Araştırmada, biyolojik yönden aktif içeriği olan, sukroz, siyah bal ve molassesses ilave edilmiş Saccharomyces cerevisiae mantarı ile tarla şartlarında çalışılmıştır. Fermentasyon sonrası, maya kültürü % 0.25, 0.50 ve 1 konsantrasyonlarda kullanılarak, fasulye altvaryetesi olan Paulista’da kök nematoduna yol açan Meloidogyne incognita (Kofoid & White) Chitwood’nın biyokontrolündeki etkisine bakılmıştır. Tüm uygulamaların istatistiki olarak önemli seviyede (P≤0.01 and 0.05) köklerdeki M. incognita galeri sayısında ve yumurta miktarında azalmaya yol açtığı belirlenmiştir. Galeri ve yumurta yoğunluğundaki % cinsinden azalma ile uygulanan konsantrasyonlar arasında negatif korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Uygulamadan 1 ay sonra, sukroz ile aktive edilen maya kültürlerinde, en yüksek maya konsantrasyonu; galerilerde en fazla azalmaya yol açmıştır (66.7%) ve bunu sırasıyla normal ve düşük dozlar takip etmiştir (% 55.6 ve 44.4). Bunun yanı sıra, siyah bal ile aktive edilen mayalarda, galeri sayısında konsantrasyonlara bağlı olarak sırasıyla %77.8, 66.7 ve 33.3 oranlarında azalma meydana gelmiştir. Molasses ile aktive edilenlerde ise en yüksek azalma %77.8 ile en yüksek konsantrasyonda iken, bunu sırasıyla diğer iki konsantrasyon takip etmiştir (%66.7). Üç ay sonra (hasatta), aynı uygulamalar; nematod parametrelerinde yine aynı eğilimi göstermiştir. Benzer olarak, farklı materyaller ile aktive edilen mayalar, bakla üretim kantitesini (adet ve ağırlık yönünden) ve kalitesini (protein ve karbonhidratlar) artırırken, test konsantrasyonları ile pozitif korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlara göre, maya konsantrasyonlarının artırılması; nematod kontrolüne ilaveten bitki beslenmesine de olumlu yönde etki etmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mahmoud M. Ahmed Youssef Bu kişi benim

Wafaa M.a.. El–nagdı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 4

Kaynak Göster

EndNote Youssef MMA, El–nagdı WM (01 Aralık 2011) Effect of Biologically Active Bread Yeast on Controlling Meloidogyne incognita Infesting Green Bean and on The Yield Quantity and Quality. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 4 30–33.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.