Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Essential Oil Characteristics of Lavandins (Lavandula x intermedia Emeric ex Loisel.) of Isparta Province, Kuyucak District, Where Lavender Production Center of Turkey

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 4, 42 - 46, 25.12.2011

Öz

Lavandin (Lavandula x intermedia var. Super A) has been conventionally cultivated for its essential oil on a area of over 2500 da in Keçiborlu - Kuyucak village of Isparta province. But there hasn’t a comprehensive research about essential oil characteristics of Kuyucak lavandins. Therefore, the research was carried out with the aim to determine the essential oil characteristics of Kuyucak lavandins. Samples were taken from the best represents the 4 different lavandin fields at full blooming period. Among the essential oil rates, statistically significant differences were observed. The highest fresh stem flower and dry stem-less flower essential oil ratio (2.35 and 8.60 %, respectively) was determined from field No.2, the lowest essential oil ratio (2.24 and 7.50 %, respectively) was obtained from field No.4. Lavandin essential oil compound predominantly contained linalool (34.3 - 54.6 %), linalyl acetate (22.0 - 29.0 %), borneol (1.6 - 6.7 %) and camphor (1.2-6.0 %). Kuyucak lavandins contained high essential oil rate, but contained higher camphor ratio than the upper limit of 1.2% according to the European Pharmacopoeia. So, it is thought that there is a low essential oil quality problem in Kuyucak lavandins.

Türkiye’de Lavanta Üretim Merkezi Olan Isparta İli Kuyucak Yöresi Lavantalarının (Lavandula x intermedia Emeric ex Loisel.) Uçucu Yağ Özellikleri

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 4, 42 - 46, 25.12.2011

Öz

Isparta ilinde geleneksel olarak Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü ve çevresinde 2500 dekardan fazla bir alanda lavanta (Lavandula x intermedia var. Super A) tarımı yapılmaktadır. Ancak bugüne kadar Kuyucak lavantaları ve uçucu yağ özellikleri hakkında kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Bu araştırma, Kuyucak köyü lavantalarından damıtılan lavandin yağlarının uçucu yağ özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kuyucak lavantalarını en iyi temsil eden 4 farklı lavanta tarlasından tam çiçeklenme devresinde biçilen saplı lavanta çiçekleri materyal olarak kullanılmıştır. Uçucu yağ oranları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli çıkmış, taze saplı çiçek ve kuru sapsız çiçek uçucu yağ oranı 2 numaralı tarlada en yüksek (sırasıyla % 2.35 ve % 8.60) ve 4 numaralı tarlada (sırasıyla % 2.24 ve % 7.50) en düşük bulunmuştur. Lavanta yağlarında en önemli uçucu yağ bileşenleri olarak linalool (% 34.3 - 54.6), linalil asetat (% 24.0 - 29.0), borneol (% 1.6 - 6.7) ve kafur (% 1.2 - 6.0) tespit edilmiştir. Kuyucak yöresi lavantaları yüksek oranlarda uçucu yağ içermekle birlikte, Avrupa Farmakopesi’ne göre üst sınırı % 1.2 olması gereken kafur maddesini yük-sek oranlarda içerdiği ve bu nedenle düşük kalite sorunu olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nimet Kara Bu kişi benim

Hasan Baydar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 4

Kaynak Göster

EndNote Kara N, Baydar H (01 Aralık 2011) Essential Oil Characteristics of Lavandins (Lavandula x intermedia Emeric ex Loisel.) of Isparta Province, Kuyucak District, Where Lavender Production Center of Turkey. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 4 42–46.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.