The possibility of calcium nitrate and / or some antioxidants i.e. citric acid and ascorbic acid as preharvest treatment alone or in combination to control decay and its role in improvement the quality of Le Conte pear fruits as well as volatile components under cold storage condition and marketing period during to successive seasons 2007 and 2008. Le Conte pear trees were foliar spraying twice with calcium nitrate at concentration of (1700 ppm), citric acid at concentration of (50 and 100 ppm) and ascorbic acid at concentration of (50 and 100 ppm), ten treatments were used including control. All treated and untreated pear fruit were stored at 0 ± 1ºC and 85 – 90% relative humidity (RH) for 75 days and additional one week at room temperature (20-24ºC) as simulated marketing period. Fruit quality assessments i.e. weight loss and decay percentage, fruit firmness, total soluble solids %, total acidity %, total sugars, fruit calcium content and volatile components were evaluated. Results showed that treated and control fruits withstand free from chilling injury and pathogenic rot up to 45 days of cold storage. While, almost treatments prevented chilling injury symptoms and fruit deterioration up to 60 days of cold storage. Totally 27 volatile components were identified: 15 esters, 8 alcohols, 3 aldehydes and one terpene. Volatile components varied considerably both quantitatively and qualitatively between fresh and stored samples. The best treated samples at fresh were calcium nitrate + citric acid at 50, 100 ppm compared to the control treatments. Although all samples retain in good quality during storage period calcium nitrate, ascorbic acid at 50 ppm, calcium nitrate + citric acid at 50, 100 ppm, and calcium nitrate + ascorbic acid at 50 ppm treated samples were the best compared to the control samples because of in highest content of esters which exhibit it more fruity aroma and cause it more acceptable for consumer.
Le Conte pear Calcium Citric Acid Ascorbic Acid Volatile Components Storage Quality Assessments
Kalsiyum nitrat veya sitrik asit ve askorbik asit benzeri antioksidanların 2007 ve 2008 sezonlarında hasat öncesi tek başına ve birlikte uygulamalarının soğuk depolama şartları ve market peryodunda Le Conte armut meyvelerinin kalite-sini iyileştirme ve çürümeyi kontrol etme olasılığı mevcuttur. Le Conte armut ağaçları 1700 ppm konsantrasyonunda kalsiyum nitrat, 50 ve 100 ppm konsantrasyonunda sitrik asit ve 50 ve 100 ppm konsantrasyonunda askorbik asitle iki kez uygulandı ve kontrol dahil 10 muamele kullanıldı. Bütün muameleli ve muamelesiz armut meyvası 75 gün % 85-90 nispi nemde 0±1 oC’da depolandı ve ayrıca buna ilave olarak 1 hafta markette oda sıcaklığında (20-24 0C) bekletilmiş-tir. Ağırlık kaybı ve çürüme oranı, meyve sertliği, toplam çözünür katı madde miktarı (%), toplam asitlik (%), toplam şeker, meyvenin kalsiyum içeriği ve uçucu bileşenleri gibi meyve kalite unsurları değerlendirildi. Uygulamalı ve kontrol meyveleri soğuk depolamanın 45.gününe kadar soğuk zararına ve patojenik çürüklüğe dayanmıştır. Bütün uygulamalar soğuk zararı belirtilerini ve meyve bozulmasını depolamanın 60.gününe kadar önlemiştir. Toplam olarak 27 uçucu bileşenler teşhis edilmiştir: 15 ester, 8 alkol, 3 aldehit ve 1 terpen. Uçucu bileşenler taze ve depolanmış örnekler arasında hem kalitatif hemde kantitatif olarak önemli ölçüde değişmiştir. Taze meyvede kontrolle kıyaslandığında en iyi uygulama dozu olarak 50, 100 ppm de kalsiyum nitrat ± sitrik asit olmuştur. Bütün örnekler depolama peryodu sırasında iyi kalitede olmasına rağmen, kalsiyum nitrat, 50 ppm lik askorbik asit, 50, 100 ppm’lik kalsiyum nitrat ± sitrik asit ve 50 ppm’lik kalsiyum nitrat ± askorbik asit muameleli örnekler kontrol örnekle kıyaslandığında en iyi olanlardır. Çünkü yüksek ester içerikleri daha meyvemsi bir aroma sergilemiştir ve tüketiciler tarafından daha çok beğeni toplamıştır.
Le Conte Armut Kalsiyum Sitrik Asit Askorbik Asit Uçucu Bileşenler Depolama Kalite Unsurları
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 3 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.