Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on the Selection of Native Almond (Prunus amygdalus L.) Types in Dicle District

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 4, 9 - 15, 25.12.2010

Öz

In this study made during the years 2006 and 2007, 50 almond types were labelled in Dicle district of Diyarbakir prov-ince. No studies have been done about almond trees in Dicle district up to now. Therefore, this study is very significant with respect to be the first study on the almond types in this area. Flowering dates and the fruit properties of these types were determined. According to our observations and the evaluations, the types were subjected to weighted ranked meth-od depend on the specific selection criteria. As a result of the work, 6 superior almond types which had the higher scores (DIC–7, DIC–18, DIC–24, DIC–32, DIC–39 and DIC–46) were selected. Kernel ratio, fruit weight and kernel weight of the selected types changed between 55.36–32.18%, 2.42-1.39 g and 1.05-0.39 g, respectively. In addition, it was determined that total points according to the flowering and the quality of the selected types changed between 728-815 and 726-782.

Dicle İlçesinde Doğal Olarak Yetişen Badem Tiplerinin Seleksiyonu Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 4, 9 - 15, 25.12.2010

Öz

2006 ve 2007 yıllarında Diyarbakır ilinin Dicle ilçesinde yapılan bu çalışmada 50 badem tipi işaretlenmiştir. Dicle ilçesinde, şimdiye kadar badem ağaçları hakkında hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu yüzden, bu çalışma, bu alanda badem tipleri konusunda ilk olması açısından çok önemlidir. Bu tiplerin meyve özellikleri ve çiçeklenme tarihleri belir-lenmiştir. Gözlem ve değerlendirmelerimize göre belirli seleksiyon kriterleri esas alınarak tipler tartılı derecelendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda, daha yüksek puan alan 6 badem tipi (DİC–7, DİC–18, DİC–24, DİC–32, DİC–39 ve DİC–46) seçilmiştir. Seçilen tiplerin sırasıyla iç randımanı %32.18-55.36, kabuklu meyve ağırlığı 1.39-2.42 g ve iç badem ağırlığı 0.39-1.05 g arasında değişmiştir. Ayrıca, seçilen tiplerin çiçeklenme ve kalite durumuna göre toplam puanları sırasıyla 728- 815 ve 726-782 arasında değiştiği belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mikdat Şimşek Bu kişi benim

Hakan Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2010
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 4

Kaynak Göster

EndNote Şimşek M, Yıldırım H (01 Aralık 2010) A Research on the Selection of Native Almond (Prunus amygdalus L.) Types in Dicle District. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 24 4 9–15.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.