Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Different Nitrogen and Phosphorus Doses on The Silage Yield and Feed Value of Corn (Zea mays L.)

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 4, 16 - 24, 25.12.2010

Öz

This study was conducted to determine the effects of different nitrogen and phosphorus doses on the silage yield and quality of TTM-815 hybrid corn cultivar in ecological conditions of Van in years of 2004 and 2005. In this experiment which is conducted with Randomized Complete Block Design with three replications, five different nitrogen doses (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1 N) and four different phosphorus doses (0, 40, 80 and 120 kg ha-1 P2O5) were applied. In the investigation, the effects of the doses of nitrogen and phosphorus on the plant height, green herbage yield, hay yield, plant ear ratio, crude protein ratio and crude protein yield were found to be significant. In the first year of the treatment, the highest green herbage yield was obtained as 65524 kg ha-1 from the 200 kg ha-1 N and 80 kg ha-1 P2O5 application doses, the highest hay yield was obtained as 15471 kg ha-1 from the 150 kg ha-1 N and 120 kg ha-1 P205 application doses and the highest crude protein yield was obtained as 1023 kg ha-1 the from 200 kg ha-1 N and 120 kg ha-1 P2O5 application doses. In the second year of the treatment, the highest green herbage yield (67671kg ha-1), hay yield (10390 kg ha-1) and crude protein yield (844 kg ha-1) were obtained from the application doses of 200 kg ha-1 N and 80 kg ha-1 P2O5, 200 kg ha-1 N and 80 kg ha-1 P2O5, and 200 kg ha-1 N and 120 kg ha-1 P2O5, respectively. In light of these findings obtained from the experiment, in the region, the application of 200 kg ha-1 nitrogen and 80 kg ha-1 phos-phorus fertilizer dose is said to be necessary for obtaining high yields in production of corn for silage. In addition, in this region, there is need for future studies with higher doses of nitrogen.

Farklı Azot ve Fosfor Dozlarının Mısırın (Zea mays L.) Silaj Verimi ve Kalitesine Etkisi

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 4, 16 - 24, 25.12.2010

Öz

Bu araştırma, 2004 ve 2005 yıllarında Van ekolojik koşullarında, azot ve fosfor dozlarının ‘TTM-815’ melez mısır çeşidinin silaj verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen bu araştırmada, 5 farklı azot dozu (0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da N) ve 4 farklı fosfor dozu (0, 4, 8 ve 12 kg/da P2O5) uygulanmıştır. Araştırmada, azot ve fosfor dozlarının bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, bitki koçan oranı, ham protein oranı ve ham protein verimi üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Denemenin ilk yılında en yüksek yeşil ot verimi 20 kg/da azot ve 8 kg/da fosfor (6552.4 kg/da), en yüksek kuru ot verimi 15 kg/da azot ve 12 kg/da fosfor (1547.1 kg/da) ve en yüksek ham protein verimi ise 20 kg/da azot ve 12 kg/da fosfor (102.3 kg/da), denemenin ikinci yılında ise en yüksek yeşil ot verimi 20 kg/da azot ve 8 ve 12 kg/da fosfor (6767.1 kg/da), en yüksek kuru ot verimi 20 kg/da azot ve 8 ve12 kg/da fosfor (1039.0 kg/da) ve en yüksek ham protein verimi ise 20 kg/da azot ve 12 kg/da fosfor (84.4 kg/da) uygulamaların-dan alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, bölgede silajlık mısır üretiminde 20 kg/da azot ve 8 kg/da fosforlu gübre uygulanmasının yüksek verimler elde etmek için gerekli olduğu söylenebilir. Bununla beraber bölgede daha yüksek azot dozları ile yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Rafet Çelebi Bu kişi benim

A. Esen Çelen Bu kişi benim

Şeyda Zorer Çelebi Bu kişi benim

A. Korhan Şahar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2010
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 4

Kaynak Göster

EndNote Çelebi R, Çelen AE, Zorer Çelebi Ş, Şahar AK (01 Aralık 2010) Effects of Different Nitrogen and Phosphorus Doses on The Silage Yield and Feed Value of Corn (Zea mays L.). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 24 4 16–24.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.