In this study, It was determined that Staphylococcus aureus carriage collecting nasal and throat bacterial cultures at 1772 food handlers working in various working groups in food sector between January and December 2008. After nasal and throat cultures which were obtained food handlers were inoculated to appropriate medium, Staphylococcus aureus strains were identified with traditional biochemical methods. Staphylococcus aureus strains were isolated from nasal and throat cultures of 277 (15.6%) food handlers among 1772 food handlers. This isolates were analyzed from 238 (13.4%) nasal cultures, 29 (1.6%) throat cultures and 5 (0.28%) both nasal cultures and throat cultures. 277 Staphylococcus aureus strains were isolated from 271 (15.3%) male food handlers and 6 (0.3%) female food handlers. Results showed that the carriage rate of S. aureus is high of workers in the food handlers, which draws attention to the importance of personal hygiene. In terms of prevention of food poisoning Staphylococci source, it is important to workers to be educated about hygiene and to make regular inspection of carrier.
Food handlers nasal carriage throat carriage Staphylococcus aureus
Ocak-Aralık 2008 tarihleri arasında Konya ve civarı gıda sektöründe çeşitli iş kollarında çalışan toplam 1772 işçinin burun ve boğaz kültürleri alınarak Staphylococcus aureus taşıyıcılıkları tespit edilmiştir. Steril eküvyonlu çubuklarla erkek ve kadın işçilerden alınan burun ve boğaz kültürleri uygun besiyerlerine ekilerek geleneksel biyokimyasal teknikler ile S. aureus suşları identifiye edilmiştir. Burun ve boğaz kültürlerinden alınan örneklerden 277 (% 15.6) S. aureus bakterisi izole edilmiştir. Bu izolatların 238’i (%13.4) burun kültüründen 29’u (%1.6) boğaz kültüründen elde edilirken, hem burun hem de boğaz kültüründen aynı anda elde edilen 5 (% 0.28) izolat belirlenmiştir. 277 S. aureus suşunun 271’i (% 15.3) erkek işçilerden, 6’sı (% 0.3) kadın işçilerden izole edilmiştir. İncelemeler sonucu gıda sektöründe çalışan işçilerin S. aureus taşıyıcılık oranının yüksek olması, kişisel hijyenin önemine dikkat çekmektedir. İşçilerin hijyen konusunda eğitilmeleri ve işçilerin portör muayenelerini düzenli yapılması Stafilokok kaynaklı besin zehirlenmelerini önleme açısından önemlidir.
Boğaz taşıyıcılığı burun taşıyıcılığı gıda işçileri Staphylococcus aureus
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 4 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.