Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ecological Approaches To Urban Planning and The Example of Konya City Greenbelt

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 47, 56 - 62, 25.04.2009

Öz

Planning can be described as “using scientific and technical knowledge for determining alternatives that will ena-ble to decide”. As for ecological planning is a planning approach that gets principle meeting the needs of society by not damaging the balance of natural ecosystems. In the context of this approach, open and green area systems emerge as important inputs especially on the level of space planning. Greenbelt, which is an important component of urban open and green area system and used in a lot of country in urban and regional scale –especially in England, Germany and Austria- is an important planning tool. Greenbelt was constituted to obtain cheap and abundant food and decrease the effect of epidemic deseases in England firstly. As for XVII. Century, Ledoux first planned first greenbelt city in France. With developing of landscape planning and landscape ecology disciplines, the concept of greenbelt has been changed from its first days till today. The greenbelt concept that its boundaries has been determined with political worries has changed today. Today greenbelt is a planning approach;
- that consider the eceolgical and social properties,
- of which boundaries and form is determined with natural characteristics,
- that analyze the transition from urban to rural area,
- that is considered as an element for reaching inner city by uniting with greenways,
- whichis more flexible and surrounding the city by uniting with other green areas.
The first greenbelt works in Konya started with a project which was made in 1981. “Konya Greenbelt Project” was made for meeting the green area need around city, by Konya Directory of Forestery. The Project was made for the purposes of; preventing the unsystematic development of the city, providing the healty urban development which is harmonious with nature, preventing air and environmental pollution, restorating the nature that has been worn out, meeting the recreational needs of people and increasing the tourism potential of the site. The project covers 28390 ha area but until today 3213 ha area has been forested.

Kent Planlamaya Ekolojik Yaklaşımlar ve Konya Kenti Yeşil Kuşak Örneği

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 47, 56 - 62, 25.04.2009

Öz

Planlama, karar vermeyi sağlayacak seçeneklerin belirlenmesi için bilimsel ve teknik bilginin kullanılması şeklinde tanımlanabilir. Ekolojik planlama ise sürdürülebilir bir yaşam için toplumların gereksinimlerini doğal ekosistemlerin dengesini bozmadan karşılamayı ilke edinen planlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşım çerçevesinde kentlerde açık ve yeşil alan sistemleri, özellikle mekansal planlama düzeyinde önemli girdiler olarak ortaya çıkmaktadırlar. Kentsel açık ve yeşil alan sisteminin önemli bir bileşeni olan yeşil kuşak, günümüzde pek çok ülkede özellikle İngiltere, Almanya ve Avusturya’da kentsel ve bölgesel ölçekte kullanılan önemli bir planlama aracıdır. İlk olarak 1580 yılında İngiltere’de ucuz ve bol yiyecek elde etmek, salgın hastalıkların etkisini azaltmak amacıyla oluşturulmuştur. XVII. yüzyılda ise Fransa’da Ledoux ilk yeşil kuşak şehrini planlamıştır. Peyzaj planlama ve peyzaj ekolojisi disiplinlerinin gelişimleri ile ‘yeşil kuşak’ kavramının ele alınış biçimi ilk kurulmasından günümüze oldukça farklılaşmıştır. Sınırları politik kaygılarla belirlenen ve kenti kavrayan yeşil halka olarak ele alınan yeşil kuşak kavramı günümüzde yerini, ekolojik ve sosyal özellikleri dikkate alan, sınırları ve formu doğal niteliklerle belirlenen ve kentte kırsal alana geçişi çözümleyen, ‘yeşil yollarla’ bütünleştirilerek kent içine kadar uzanması esas alınan bir planlama yaklaşımı ile daha esnek ve kenti diğer yeşil alanlarla bütünleşerek kuşatan bir yaklaşıma bırakmıştır. Konya kentinde ilk yeşil kuşak çalışmaları 1981 yılında yapılan bir projeyle başlamıştır. ‘Konya Yeşil Kuşak Projesi’ kent çevresindeki yeşil alan açığını kapatmak üzere Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Proje kentin düzensiz gelişmesini önlemek, doğal çevreyle uyumlu, sağlıklı bir kentsel gelişme sağlamak, çevre ve hava kirliliğini önlemek, yıpranan doğayı

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Serpil Önder Bu kişi benim

Banu Öztürk Kurtaslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2009
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 47

Kaynak Göster

EndNote Önder S, Öztürk Kurtaslan B (01 Nisan 2009) Ecological Approaches To Urban Planning and The Example of Konya City Greenbelt. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 23 47 56–62.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.