The consumption of plant infusions as a healthy tasty drink is a worldwide practice. Various pharmacological activities inherent to aromatic plants have been attributed to their volatiles and phenolic compounds. The present study aimed to prepare a natural healthy drink from blend of five aromatic plants possessing an acceptable flavour and good taste. Plants infusion volatiles were isolated and analyzed using GC and GC/MS, the total phenolic content and in vitro anti-oxidant activity were determined. The effect of aromatic plants infusion on glucose level, kidney function and antioxidant enzyme activities of superoxide dismutase (SOD), glutathione reductase (GR), glutathione peroxidase (GPx) and glucose -6- phosphate dehydrogenase (G-6-PhDH) as well as the level of malondialdehyde (MDA) in different organs of strep-tozotozine (STZ) diabetic rats were determined. Also, plasma urea, creatinine, lipid profile and blood hemoglobin were tested. Activities of transaminases, alkaline phosphatase, γ-glutamyltransferase and lactate dehydrogenase and level of total protein and total bilirubin were determined to evaluate the hepatoprotective activity of blend infusion in CCl4- induced toxicity. The results showed that supplementation with aromatic plants blend infusion significantly attenuated toxic effects induced by STZ and CCl4 and protecting liver, kidney, pancreas and maintain the antioxidant status in rats.
Aromatic plants Antioxidants GC-MS Carbon tetrachloride and Streptozotosine
Sağlık açısından faydalı ve lezzetli olan bitki infüzyonları dünya çapında yaygın olarak tüketilmektedir. Çeşitli farmakolojik etkileri bulunmakla birlikte, bu etkilerinin bileşimlerinde bulunan uçucu ve fenolik maddelerden kaynaklandığına atfedilir. Bu çalışmanın amacı beş aromatik bitkinin karışımından kabul edilebilir lezzette doğal ve sağlığı destekleyici bir içecek hazırlamaktır. Bitki infüzyonlarının uçucu bileşenleri izole edilerek GC ve GC/MS ile belirlenmiştir. Toplam fenolik maddeleri ve in vitro antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. STZ ile beslenen farelerin bazı organlarında gulukoz seviyesi, böbrek fonksiyonları, süperoksit dimustaz (SOD)’ın antioksidan enzim aktivitesi, glutation redüktaz (GR), glutation redüktaz (GPx), gulukoz -6- fosfat dehidrogenaz (G-6-PhDH) ve malondialdehid (MDA) seviyesi belirlenmiştir. Ayrıca, plazmada üre, kreatinin, lipid profile ve kan hemoglobin seviyeleri belirlenmiştir. CCl4-‘ün oluşturduğu toksik etkiye karşı aromatik bitki karışımının koruyucu etkisini değerlendirmek amacıyla transaminaz aktivitesi, alkali fosfataz, γ-glutamiltransferaz, laktat dehidrogenaz, toplam protein seviyesi ve toplam bilirubin belirlenmiştir. Sonuç olarak, aromatik bitki karışımı streptozotozin (STZ) ve CCl4’ün toksik etkisini azaltmış ve farede antioksidan etki göster-mesiyle, karaciğer, böbrek ve pankreas korunmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2009 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 47 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.