Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Etermination of Fatty Acid Compositions in The Seeds of Some Grape Cultivars

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 48, 13 - 19, 25.06.2009

Öz

In this research seeds, of different grape cultivars grown in Bozacaada-Çanakkale were used as the plant material. Some pomological characteristics and oil acids composition of the seeds obtained from the pulp residue material were determined. Pomological analyses were carried out in the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Çanak-kale Onsekiz Mart University, and analyses for fatty acids composition were done in Department of Genetic and Bioen-gineering, Yeditepe Univercity. According to the results; grape seeds cultivars were contained 8.40%-6.51% palmitic acid (16:0), 16.10%-11.62% oleic acid (18:1), 77.59%-72.50% linoleic acid (18.2), 3.86%-3.07% stearic acid (16:0), 0.46%-0.11% linolenic acid (18:3), and 0.68%-0.10% arachidic acid (20:0), showing that grape oil had the quality of a good cooking oil. Unsaturated seed oil level ranged between 88.10%-90.12%. In addition, white and colored grape cultivars were different form each other in their unsaturated oil levels, and palmitic, stearic, linolenic and arachidic acids.

Bazı Üzüm Çeşitlerinin Çekirdeklerindeki Yağ Asitleri Bileşenlerinin Belirlenmesi

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 48, 13 - 19, 25.06.2009

Öz

Bu araştırmada, Bozcaada-Çanakkale Yöresi’nde yetiştirilen farklı üzüm çeşitlerinin çekirdekleri materyal olarak kullanılmıştır. Presleme sonrası atık materyal olarak ortaya çıkan cibreden temin edilen çekirdeklerin bazı pomolojik özellikleri ile yağ asitleri bileşenleri incelenmiştir. Pomolojik özellikler ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, yağ asitleri bileşenlerinin analizleri ise Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. İncelenen üzüm çeşidi çekirdeklerinin, oranları sırasıyla % 8.40-% 6.51 palmitik asit (16:0), % 16.10-% 11.62 oleik asit (18:1), % 77.59-% 72.50 linoleik asit (18:2), % 3.86-% 3.07 stearik asit (16:0), % 0.46-% 0.11 linolenik asit (18:3) ve % 0.68-% 0.10 araşidik asit (20:0) içeriğine sahip olduğu belirlenmiş, bu yönüyle iyi bir yemek-lik yağ özelliği taşıdığı saptanmıştır. Farklı üzüm çeşidi çekirdeği yağlarının doymamışlık oranı ise % 88.10 ile % 90.12 arasında değişim göstermiştir. Bununla birlikte, beyaz ve renkli üzüm çeşidi çekirdekleri arasında da palmitik, stearik, linolenik ve arşidik asit içerikleri ile doymamışlık oranı bakımından farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdullah Uslu Bu kişi benim

Alper Dardeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2009
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 48

Kaynak Göster

EndNote Uslu A, Dardeniz A (01 Haziran 2009) Etermination of Fatty Acid Compositions in The Seeds of Some Grape Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 23 48 13–19.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.