Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of Yield And Some Yield Features of Spring Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Genotypes in Ankara Ecological Conditions

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 49, 1 - 9, 25.09.2009

Öz

The aim of this research was to determine the performances of spring green lentil (Lens culinaris Medik.) genotypes in Ankara (Haymana and Esenboğa locations), to identify lentil genotypes for the region for conditions also to determine these genotypes for yield and some agronomic and morphological traits. As a material, 36 green lentil genotypes; (34 lines and 2 control cultivars; Sultan 1, Meyveci 2001) were used. Trials were set up in 2005 employing latis trial design (6x6) with four replications at two different locations (Haymana and Esenboğa). According to research results; grain yield was ranged between 165.3-258.8 kg/da, flowering date 65,1-72,0 date, number of days to maturity 102.9-107.8 date, lines plant height 28,9-38,0 cm, number of pods 10.3-15.1 units/plant, the lowest pod height 14,4-20,1 cm, the number of primary branches per plant 1-2 units/plant and thousand seed weight 54.8-74.4 g. Yield/of the genotypes 15 (258.8 kg/da),1 (242.0 kg/da) and 11 (240.4 kg/da) were more superior than the other genotypes, which were fixed cultivars under the Ankara ecological conditions. In this research in addition, significant and positive correlations were passed between grain yield and thousand seed weight (r= - 0.165 *), flowering date (r= - 0.168 *), the lowest pod height (r= - 0. 167 *), plant height (r= - 0. 221 **) and the number of days to maturity (r= - 0.322) while non-significant and positive correlations did between number of primary branches per plant - grain yield (r= 0,001) and grain yield - the number of pods per plant (r= 0,082).

Yazlık Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Genotiplerinin Ankara Ekolojik Koşullarında Verim ve Bazı Verim Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 49, 1 - 9, 25.09.2009

Öz

Bu araştırma; yazlık yeşil mercimek (Lens culinaris Medik.) genotiplerinin Ankara (Haymana ve Esenboğa lokasyon-ları) ilindeki performanslarının belirlenmesi, bu koşullara uyan mercimek genotiplerinin tespiti ve bu genotiplerin verim ile bazı agronomik ve morfolojik özelliklerinin saptanabilmesi amacı ile yürütülmüştür. Materyal olarak, 34 hat ve 2 kontrol çeşidi (Sultan 1, Meyveci 2001) olmak üzere toplam 36 yeşil mercimek genotipi kullanılmıştır. Denemeler 2005 yılında Haymana ve Esenboğa olmak üzere 2 ayrı lokasyonda; kısmen dengede latis (6x6) deneme desenine göre 4 te-kerrürlü olarak kurulmuştur.
Araştırma sonuçlarına göre; tane verimleri 165.3-258.8 kg/da, çiçeklenme gün sayıları 65.1-72.0 gün, olgunlaşma gün sayısı 102.9-107.8 gün, bitki boyu 28,9-38.0 cm, bakla sayıları 10.3-15.1 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği 14.4-20.1 cm, ana dal sayıları 1-2 adet/bitki ve bin tane ağırlıkları ise 54.8-74.4 g arasında değişmiştir. Tane verimi bakımından 15 numaralı (258.8 kg/da), 1 numaralı (242.0 kg/da) ve 11 numaralı (240.4 kg/da) genotipler diğer genotiplere göre üstünlük sağlamışlar ve Ankara ekolojik koşullarında tarımı yapılabilecek genotipler olarak tespit edilmişlerdir. Bu araştırmada ayrıca tane verimi ile; bin tane ağırlığı (r= - 0.165 *), çiçeklenme gün sayısı (r= - 0.168 *), ilk bakla yüksekliği (r= - 0. 167 *), bitki boyu (r= -0. 221 **) ve olgunlaşma gün sayısı (r= - 0.322 **) arasında olumsuz-önemli ilişkiler bulunurken; tane verimi ile dal sayısı (r= 0.001) ve bitkide bakla sayısı (r= 0.082) arasında olumlu fakat önemsiz ilişkiler bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çiğdem Bozdemir Bu kişi benim

Mustafa Önder Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2009
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 49

Kaynak Göster

EndNote Bozdemir Ç, Önder M (01 Eylül 2009) Investigation of Yield And Some Yield Features of Spring Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Genotypes in Ankara Ecological Conditions. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 23 49 1–9.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.