This study aimed to investigate the effect of different highly raised levels of organik wastes namely, maize straw, poppy capsüle and farmyard manure with or without mineral fertilizer as combined on soil fertility potential. In addition, the effects of wastes mentioned above on available soil nutrition matters in soils and their uptaking also were determined. This study was planned as randomized plots experiments under field conditions with two replication for two years in Eğirdir Plain. In this trial, farmyard manure, maize straw and poppy capsüle from organic wastes were applied to the soil without or with 8 kg N, 8 kg P2O5, 8 kg K2O mineral fertilizer with combined forms. “Arifiye” maize type was grown for test crop. Poppy capsüle increased the available nutrition matters forms in soils than farmyard manure and maize straw.
Bu araştırma, farklı organik artıklardan mısır sapı, haşhaş kapsülü ve çiftlik gübresinin artan dozlarının yalın veya mineral gübre ile kombine olarak uygulanmasının toprağın verim potansiyeline etkisi çerçevesinde besin maddelerinin topraktaki yarayışlılığına ve bunların bitki tarafından alımına etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tesadüf parseller deneme desenine göre faktöriyel planda iki tekerrürlü olarak iki yıl süre ile Eğirdir Ovası’nda tarla denemeleri şeklinde gerçekleştirilmiştir. Denemede konular organik artıklardan çiftlik gübresi, haşhaş kapsülü ve mısır sapı toprağa yalın (0, 1, 2
ve 4 ton / da ) ve dekara 8 kg N, 8 kg P2O5, 8 kg K2O mineral gübre ile kombine şeklinde verilmiştir. Test bitkisi olarak “Arifiye” çeşidi mısır yetiştirilmiştir.
Araştırmada kullanılan haşhaş kapsülü topraktaki besin maddelerinin yarayışlı formunu çiftlik gübresi ve mısır sapından genelde daha fazla artırmıştır.
Çiftlik gübresi haşhaş kapsülü mısır sapı toprak verimliliği
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2009 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 50 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.