Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nutrition Statu Of The Olive Trees Grown In Kapidag Peninsula

Yıl 2008, Cilt: 22 Sayı: 44, 118 - 123, 25.04.2008

Öz

This research consists of determination and evaluation of physical (texture) and chemical properties (pH, salt, organic matter, lime, available P2O5 and K2O) of 571 soil samples taken from Kapidag Peninsula in 2006 year. Olive soils of Kapidag Peninsula are poor in respect of organic matter. On the other hand, pH values and lime rati-os were found as low and available P2O5 was found as high level. These soils have loamy and clay loamy texture. Economical structure of the peninsula based on olive production. Olive production for table consumption shows mono-culture agriculture structure in the peninsula. Olive production is performed in 55 % of Kapidag Peninsula Lands. Number of olive trees is 962 000 and 4 195 ha area is occupied. This area has a share in 5.3% of olive production of Balikesir province therefore it has big importance for this region. One of the most important inputs for olive growing is fertilizer use. Fertilizer consumption in Balikesir city was 115 150 ton in 2000 while Turkey consumption was 5 211 700 ton. While fertilizer consumption in Erdek was 410.35 ton in 2003, consumption increased to 5 587.55 ton in 2005.

Kapıdağ Yarımadası Zeytinliklerinin Beslenme Durumu

Yıl 2008, Cilt: 22 Sayı: 44, 118 - 123, 25.04.2008

Öz

Bu araştırma, Kapıdağ Yarımadasındaki zeytin alanlarından 2006 yılında alınan 571 adet toprak örneğinin bazı fiziksel (bünye) ve kimyasal (pH, tuz, organik madde, kireç, yarayışlı fosfor ve potasyum) özelliklerinin belirlenmesini ve değerlendirilmesini kapsamaktadır. Kapıdağ Yarımadası toprakları organik madde bakımından fakirdir. pH değerleri ve kireç oranları düşük olan toprakların yarayışlı fosfor miktarları ise yüksek seviyede bulunmuştur. Yarımadayı oluşturan topraklar bünye bakımından tınlı ve killi tınlı tekstüre sahiptir. Yarımadanın ekonomik yapısı tarıma, özellikle zeytin yetiştiriciliğine dayanmaktadır. Sofralık olarak değerlendirmeye yönelik yapılan zeytin yetiştiriciliği, yörede monokültür bir tarım özelliği göstermektedir. Kapıdağ Yarımadasının tarım alanlarının %55’inde zeytin tarımı yapılmaktadır. Zeytin ağacı varlığı 962 000 adet olup 4195 ha’lık bir alan işgal etmektedir. Balıkesir ili içerisindeki payı %5.3 ile zeytin yetiştiriciliğinde bölge ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Zeytin yetiştiriciliğinde gübre kullanımı en önemli girdilerden biridir. İlde 2000 yılında gübre tüketimi 115 150 ton olup aynı yıl Türkiye tüketimi 5 211 700 ton olarak gerçekleşmiştir. Erdek ilçesinde 2003 yılında tüketilen gübre miktarı 410.35 ton iken, bu rakam 2005 yılında 587.55 tona kadar ulaşmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

M. Turgut Sağlam Bu kişi benim

Korkmaz Bellitürk Bu kişi benim

Neslihan Hazinedar Bu kişi benim

Fatma Danışma Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 22 Sayı: 44

Kaynak Göster

EndNote Sağlam MT, Bellitürk K, Hazinedar N, Danışma F (01 Nisan 2008) Nutrition Statu Of The Olive Trees Grown In Kapidag Peninsula. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 22 44 118–123.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.