Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Agricultural Characteristics of The Soybean (Glycine max (L.) Merr.) Lines Developed by Hybridization Method

Yıl 2008, Cilt: 22 Sayı: 45, 52 - 56, 25.08.2008

Öz

This research was executed to determine some characteristics of the soybean lines obtained by using hybridiza-tion method, in experiment field of West Mediterranean Agricultural Research Institute during the year 2004. The plots of land arranged according to “Randomized Blocks Experiment Design” with three replications. In the research, seed yield, crude oil rate, crude oil yield, crude protein rate, crude protein yield, 1000 seed weight, plant height, pod number per plant, first pod height, blossoming period, growing period were determined. According to variance analysis results, significant differences (P<0.01) in the characteristics, except pod number per plant, between the lines were detected. In the research, seed yield 349.11-506.37 kg/da, crude oil rate %18.45-21.40, crude oil yield 69.08-106.48 kg/da, crude protein rate %34.40-38.61, crude protein yield 118.67-184.26 kg/da, 1000 seed weight 171.20-222.33 g, plant height 90.67-119.00 cm, pod number per plant 55.00-75.00 pieces, first pod height 9.67-20.33 cm, 35.00-45.00 days, growing period 134.33-144.00 days values were obtained.

Melezleme Yöntemiyle Elde Edilen Soya (Glycine max (L.) Merr.) Hatlarının Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2008, Cilt: 22 Sayı: 45, 52 - 56, 25.08.2008

Öz

Bu araştırma, melezleme yöntemiyle elde edilen soya (Glycine max (L.) Merr.) hatlarının bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlasında 2004 yılında yürütülmüştür. Tesa-düf Blokları Deneme Deseninde 3 tekrarlamalı olarak yürütülen araştırmada; tane verimi, ham yağ oranı, ham yağ verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, bin tane ağırlığı, bitki boyu, bitkide bakla sayısı, ilk bakla yüksekliği, çiçeklenme süresi ve vejetasyon süresine ait veriler değerlendirilmiştir. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre, bitki-de bakla sayısı haricinde, incelenen diğer bütün özellikler bakımından hatlar arasında istatistiki olarak çok önemli p<0.01 farklar ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; tane verimi 349.11-506.37 kg/da, ham yağ oranı %18.45-21.40, ham yağ verimi 69.08-106.48 kg/da, ham protein oranı %34.40-38.61, ham protein verimi 118.67-184.26 kg/da, bin tane ağırlığı 171.20-222.33 g, bitki boyu 90.67-119.00 cm, bitkide bakla sayısı 55.00-75.00 adet, ilk bakla yüksekli-ği 9.67-20.33 cm, vejetasyon süresi 134.33-144.00 gün olarak tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İbrahim Ünal Bu kişi benim

Mustafa Önder Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ağustos 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 22 Sayı: 45

Kaynak Göster

EndNote Ünal İ, Önder M (01 Ağustos 2008) Determination of Some Agricultural Characteristics of The Soybean (Glycine max (L.) Merr.) Lines Developed by Hybridization Method. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 22 45 52–56.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.