Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Peanut Meal on Performance and Some Carcass Characteristics of Broylers in Broyler Rations

Yıl 1991, Cilt: 1 Sayı: 1, 101 - 114, 15.02.1991

Öz

The purpose of this sturdy was to evaulate the effect of replacing soybean meal and sunflower meal in different levels with peanut meal on performance and some carcass charecteristics of broyler chickens. Experiment was lasted in eight weeks and during the first four week of experiment starter ration and second four week of the experiment finisher ration were used. Experimental rations were obtained by replacing soybean meal at 25,50 and 75% levels in control ration (K₁)which contained 28% soybean meal (A1, A2 ve A3), and sunflower meal at 25.50 and 75% levels in control ration (K2) which contained 28% peanut meal (B1,B2 ve B3). In control ration (K1) replacing soybean meal with peanut meal had produced a significant effect on average body weight and average body weight gain. Body weight gain of Al and A2 groups were significantly high er than body weight gain of K2. B₁ and A3 groups, In ration containing 28 % peanut meal (K2), replacing peanut meal with sunflower meal in different levels had also produced a significant effect on average body weight gain. Body weight gain in groups B2 and B3 were significantly higher than K₁ and B₁ groups. There were significant differences in average feed consumption and feed efficiency of experimental groups. Feed efficiency of groups B₁ and B2 were significantly lower than feed efficiency of groups A1 and K1. Amount of abdominal fat and dressing percentage of birds were not significantly different between experimental groups. But there was a significant difference in carcass weight of the groups. Carcass weights of A1 and A2 groups were significantly higher than carcass weight of K2 group.

Kaynakça

  • Arrignon, J., 1981. "L'ecrevisse Et Son Elevage Bordas." Paris, 153-160
  • Atay, D., 1984. "Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği" Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara. 914,71-96
  • Avault, J.W. JR., Pollock, B.A., Collazo, J.A., Romaire, R.P., Cange, S.W., 1985. "Evaluating Experimental Crawfish Baits", La Acric. USA. 28, (2):4-5
  • Bean, R.A., Huner, J.V., 1978. "An Evaluation Of Selected Crawfish Traps And Trapping Methods" Freshwater Crayfish, Lousiana. (4): 141- 152
  • Düzgüneş, O., 1963. "Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Me- todları". Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir. 260-263
  • Munsuz, N., Üner, İ., 1983. "Türkiye Suları". Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara, 882, S.169.
  • Westman, K., Pursiainen, M., Vilkman, R., 1978. "A New Folding Trap Model Which Prevents Crayfish From Escaping". Freshwater Crayfish. (4): 235-242

Broyler Rasyonlarında Fındık Küsbesinin Performansa Ve Bazı Karkas Karekterlerine Etkisi

Yıl 1991, Cilt: 1 Sayı: 1, 101 - 114, 15.02.1991

Öz

Sekiz hafta süren bu çalışmada b Jyler rasyonlarında soya fasulyesi küsbesi (SFK) ve ayçiçeği tohumu küsbesi (ATK) yerine fındık küsbesi (FK) ikame edilmesinin imkanları araştırılmıştır. Araştırmada 160 adet Hybro civciv kullanılmış ve hayvalara denemenin ilk dört haftasında etlik civciv, son dört haftasında ise etlik piliç rasyonları verilmiştir.
Deneme rasyonları % 28 SFK ihtiva eden kontrol rasyonunda (K). SKF yerine % 25. 50 ve 75 nisbetlerinde FK ikamesi (A1, A ve Azl ve % 28 FK yerine yukardaki nisbetlerde ATK ikamesiyle (B1.B2. ve B3l elde edil miştir. Kontrol rasyonunda (K1) SFK yerine FK ilavesi catılı ağırlık ve ... ağırlık artışında önemli farklılıklar meydana getirmiştir. Al v 12 neme gruplarında ortalama canlı ağırlık artışı K2.B1 ve A gruplandan önemli olarak daha yüksek bulunmuştur. K2 kontrol rasyonuda Kyerine farklı seviyelerde ATK ikame edilmesi canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını önemli olarak etkilemiştir. B2 ve B3 gruplarında ortalama canlı ağırlık artışı K2 ve B₁ gruplarından önemli olarak daha yüksek bulunmuştur. Deneme grupları arasında ortalama yem tüketimi istatistiki olarak farklı bulunmuştur. Gruplar arasında yemden faydalanma katsayıları arasındakı fark önemli olup, B₁ ve B2 gruplarının yemden faydalanma sayıları A₁ ve K₁ gruplarından (P<0.05) ihtimal seviyesinde farklı olmuştur. Abdominal yağ miktarı ve karkas randımanları gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Karkas ağırlığı ise K2 grubunda A₁ ve A2 gruplarından önemli olarak farklı bulunmuştur.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Arrignon, J., 1981. "L'ecrevisse Et Son Elevage Bordas." Paris, 153-160
  • Atay, D., 1984. "Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği" Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara. 914,71-96
  • Avault, J.W. JR., Pollock, B.A., Collazo, J.A., Romaire, R.P., Cange, S.W., 1985. "Evaluating Experimental Crawfish Baits", La Acric. USA. 28, (2):4-5
  • Bean, R.A., Huner, J.V., 1978. "An Evaluation Of Selected Crawfish Traps And Trapping Methods" Freshwater Crayfish, Lousiana. (4): 141- 152
  • Düzgüneş, O., 1963. "Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Me- todları". Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir. 260-263
  • Munsuz, N., Üner, İ., 1983. "Türkiye Suları". Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara, 882, S.169.
  • Westman, K., Pursiainen, M., Vilkman, R., 1978. "A New Folding Trap Model Which Prevents Crayfish From Escaping". Freshwater Crayfish. (4): 235-242
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvan Besleme
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İsmail Kara Bu kişi benim

Oktay Yazgan Bu kişi benim

Mehmet Pembeci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Şubat 1991
Gönderilme Tarihi 27 Ekim 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Kara İ, Yazgan O, Pembeci M (01 Şubat 1991) Effect of Peanut Meal on Performance and Some Carcass Characteristics of Broylers in Broyler Rations. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 101–114.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.