Interactions between N2-fixing bacterium Azotobacter chroococcum and six different species of V.A. mycorrhizal fungi were studied in relation to the effects on the growth and yield of wheat plant. Mycorrhizal plants produced significantly higher root infection than the noninoculated control plants. Of the six different VAM fungi tested, Glomus monosporus produced the most root infection although no significant differences existed amongst different VAM fungi. Azotobacter inoculation did not bring any significant effect on the mycorrhizal root infection, and the interaction between VAM and Azobacter inoculations was also not significant. İnoculation of soil with Azotobacter or mycorrhizal fungi increased the dry matter production and grain yield of wheat. Among the different VAM fungi, soil inoculation with Glomus monosporus, Acaulospara sp. and Saclerocystis rubiformis in the presence of Azotobacter chroococcum produced significantly higher dry matter production and grain yield than their corrosponding controls. The significant increases in dry matter production and grain yield from combination of seed inoculation with A. chroococcum and soil inoculation with either Glomus monospora or Acaulospora sp. and Sclerocystis rubiformis may be attributed to an ineraesed phosphate transport by the mycorrhizal fungus.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Sera şartları altında yürütülen bu çalışmada serbest nitrojeni (N2) fikseden Azotobacter chroococcum bakterisi ile altı farklı VA mikorrizal mantar türü arasındaki interaksiyon ve bu mikroorganizmaların buğday bitkisinin gelişmesi ve verimi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma sonunda, aşılanmış mikorrizal bitkilerin köklerinde tespit edilen mikorrizal enfeksiyon aşılanmamış kontrol bitkilerinkinden daha yüksek çıkmış ve aralarındaki fark istatistiksel olarak önemli (P ≤ 0.05) bulunmuştur. İnokulant olarak kullanılan altı farklı VAM mikorrizal fungi türü arasında Glomus monosporus en yüksek VA mikorrizal enfeksiyon değerini vermiştir. Ancak, aşılanmış bitki köklerinde tespit edilen VA mikorrizal enfeksiyon bakımından VA mantar türleri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli çıkmamıştır. Diğer taraftan. Azoto- bacter inokülasyonunun mikorrizal kök enfeksiyonu üzerine olan etkisi statistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Diğer bir ifade ile VA mikorrizal enfeksiyon nisbeti bakımından VA mikorrizal mantar türleri ile Azotobacter arasındaki interaksiyon da istatistiksel olarak önemli Çıkmamıştır. Gerek Azotobacter ile aşılama ve gerekse VA mikorrizal mantarı ile aşılama uygulamaları buğday bitkisinin kuru ağırlık ve dane verimlerini artırmıştır. Aşılamada kullanılan VA mikorrizal mantar türlerinden, Glomus monospora. Acaulospora sp. ve Selerocystis rubiformis türleri Azotobacter chroococcum ile birlikte verilmeyen kontrollerine göre, Duğday bitkisinin kuru ağırlık ve dane verimlerini daha fazla artırmışlar e bu etkileri istatistiksel olarak önemli (P ≤ 0.05) bulunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sebze Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 1991 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.