Çumra'da sulu şartlarda, 1988-1989 yıllarında yürütülen bu çalışma; Atay-85 ve Bezostaja-1 ekmeklik buğday çeşitlerinde, farklı to- hum miktarı ve sıra aralığı uygulamasının verim ve verim unsurlarına etkilerini araştırmak ve bu çeşitler için en uygun ekim sıklığını belirle- mek amacıyla yapılmıştır. Bunun için çeşitler 4 farklı tohum miktarı (400,500, 600 ve 700 dane/m2) ve 3 farklı sıra aralığında (10,15 ve 20 cm) ekilerek; dane verim- inin yanısıra m2'deki fertil başak sayısı, 1000 dane ağırlığı, hasat indeksi, bayrak yaprak ayası uzunluğu ve genişliği, bitki boyu, başak uzunluğu, başakta dane sayısı ve bitkide fertil kardeş sayısı gibi verim unsurları incelenmiştir. İki yıllık araştırma sonucunda, çeşitlerin ortalaması olarak en yüksek dane verimi 456.6 kg/da olmak üzere m2'ye 600 adet tohumun kullanıldığı ekim sıklığında ve 420.2 kg/da olarak da 15 cm sıra aralığı uygu- lamasından elde edilmiştir. Bu araştırmada Atay-85 buğday çeşidinin dane verimi ortalama 441.8 kg/da, Bezostaja-1 çeşidinin ise ortalama 379.8 kg/da olarak bulunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
This study was carried out under irrigated conditions to determine the effect of different seeding rates and row spacings on the best seeding density on the yield and yield components of Atay-85 and Bezostaja-1 wheat varieties at Çumra in 1988-1989. The varieties were drilled at four different seeding rates (400,500,600 and 700 seed/m2) and three row spacings (10,15 and 20 cm). In this study, grain yield (kg/da), fertile spike number per m2, 1000 kernel weight, har- vest endex, flag leaf lenght and width, plant height, grain number of spike and fertile tiller number per plant were investigated. At the and of the two year investigation, the highest grain yield 456.6 kg/da was obtained when 600 seeds per m2 were used. The best row spacing was 15 cm obtaining 420.2 kg/da grain yield. Atay-85 variety gave more yield (441.8 kg/da) than the Bezostaja-1 (379.8 kg/da).
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 1991 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mart 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.