Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Determination of Poisson's Ratio and Elasticity Modulus of Some Apple Varieties in Konya Condition Grown

Yıl 1992, Cilt: 2 Sayı: 3, 39 - 54, 15.12.1992

Öz

In this research as a material, three apple varietes and as a parameter Poisson's ratio and Elasticity Moduls are selected. As a method Biological Material Test Device is used. Biological Material test device for this research is developed by Dr. Hüseyin ÖĞÜT and Cevat AYDIN. Rate of loading as 6,2 cm/min is constant. To determination of Poisson's Ratio cylindrical specimens were taken from three apple varietes and to determination of Elasticity Moduls 2,2 mm diameter die is used. Elasticity Moduls is calculated from means Poisson's ratio and applied forces by Boussinesq equation. According to study for Poisson's ratio of Amasya are mean v = 0, 390 and for Golden v = 0, 382 and Starking v = 0, 382 found. Elasticity Modulus for different region of apple varietes were changed from 1,11 to 3,05 N/mm².

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anazoda, U.G.N and Chikwendu, S.C., 1984. Poisson's ratio and elastic modulus of radially compressed biomaterials II: Large de- formation approxmation, Transactions of the ASAE:1563-1572
  • Chappel, T.W.C and Hamann D.D., 1968. Poisson's ratio and Young's Modulus for Apple flesh under Compressive Loading, Tran- sactions of the ASAE: 11 (5): 608 - 610.
  • Chesson, I.and Moore I., 1985. An Automatic Pressure Tester. Tran- sactions of the ASAE:322-325
  • Clevenger, J,T, and Hamann D.D. 1968. The Behavior of Apple skin under Tensile Loading. Transactions of the ASAE: 11 (1): 34-37
  • Finney E.E, C.W. Hall and G.E. Theory of Linear Viscoelasticity Applied to the patato, Journal of Agricultural Engineering 19(1): 1-12
  • Fletcher S.W.,N.N. Mohsenin, J., R. Hammerle, and Tukey L.D., 1965. Mechanical Behavior of selected Fruits and Vegetables under Fast Rates of Loading. Transactions of the ASAE 8(3): 324-326 Mohsenin, N,N, 1970. Physical Properties of Plant and Animal Ma- terials. The Pennsylvania State University, USA
  • Özbek, S., 1977. Genel Meyvecilik, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara Özbek, S., 1978 Özel Meyvecilik, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara
  • Sıtkei, G., 1986. Mechanics of Agricultural Material. Akedimal kiada, Budapest, Hungary.
  • Sınn, H. ve Özgüven, F., 1987. Biyolojik Malzemenin Teknik özellikleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları NO: 27, Adana.
  • Weissbach, W., 1977. Malzeme Bilgisi ve Muayenesi, çevirenler: Se- lahaddin ANIK, ve Sabri ANIK, Birsen Kitapevi yayınları, İs- tanbul.

Konya Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Elma Çeşitlerinin Poisson Oranı ve Elastikiyet Modüllerinin Belirlenmesi

Yıl 1992, Cilt: 2 Sayı: 3, 39 - 54, 15.12.1992

Öz

Materyal olarak üç farklı elma çeşidinin kullanıldığı bu araştırmada; parametre olarak Poisson oranı ve Elastikiyet Modulü seçilmiştir. Çalışmada metod olarak, araştırıcılar tarafından geliştirilen Biyolojik Malzeme Test Cihazı kullanılmıştır. Ölçümler esnasında yükleme hızı 6.2 cm/dak olarak sabit tutulmuştur. Poisson oranın belirlenmesi amacıyla, araştırma materyali elmalardan özel aparat yardımıyla çıkarılan silindirik numuneler kullanılmıştır. Elastikiyet modülünün belirlenmesi içinde 2,2 mm. çapındaki silindirik kalıptan faydalanılmıştır. Ortalama Poisson oranı ve uygulanan kuvvet değerleri Boussinesq eşitliğinde yerine yazılarak her bölge için elastikiyet modülü değerleri hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Amasya elmasında Poisson oranı ortalama v = 0,390, Golden elmasında v = 0,382 ve Starking elmasında ise v = 0,375 olarak bulunmuştur. Elastikiyet modülü ise sap, karın ve çiçek bölgelerinde 1,11 ... 3,05 N/mm² arasında değişmektedir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anazoda, U.G.N and Chikwendu, S.C., 1984. Poisson's ratio and elastic modulus of radially compressed biomaterials II: Large de- formation approxmation, Transactions of the ASAE:1563-1572
  • Chappel, T.W.C and Hamann D.D., 1968. Poisson's ratio and Young's Modulus for Apple flesh under Compressive Loading, Tran- sactions of the ASAE: 11 (5): 608 - 610.
  • Chesson, I.and Moore I., 1985. An Automatic Pressure Tester. Tran- sactions of the ASAE:322-325
  • Clevenger, J,T, and Hamann D.D. 1968. The Behavior of Apple skin under Tensile Loading. Transactions of the ASAE: 11 (1): 34-37
  • Finney E.E, C.W. Hall and G.E. Theory of Linear Viscoelasticity Applied to the patato, Journal of Agricultural Engineering 19(1): 1-12
  • Fletcher S.W.,N.N. Mohsenin, J., R. Hammerle, and Tukey L.D., 1965. Mechanical Behavior of selected Fruits and Vegetables under Fast Rates of Loading. Transactions of the ASAE 8(3): 324-326 Mohsenin, N,N, 1970. Physical Properties of Plant and Animal Ma- terials. The Pennsylvania State University, USA
  • Özbek, S., 1977. Genel Meyvecilik, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara Özbek, S., 1978 Özel Meyvecilik, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara
  • Sıtkei, G., 1986. Mechanics of Agricultural Material. Akedimal kiada, Budapest, Hungary.
  • Sınn, H. ve Özgüven, F., 1987. Biyolojik Malzemenin Teknik özellikleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları NO: 27, Adana.
  • Weissbach, W., 1977. Malzeme Bilgisi ve Muayenesi, çevirenler: Se- lahaddin ANIK, ve Sabri ANIK, Birsen Kitapevi yayınları, İs- tanbul.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarım Makine Sistemleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hüseyin Öğüt Bu kişi benim

Cevat Aydin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 1992
Gönderilme Tarihi 30 Ocak 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

EndNote Öğüt H, Aydin C (01 Aralık 1992) The Determination of Poisson’s Ratio and Elasticity Modulus of Some Apple Varieties in Konya Condition Grown. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 2 3 39–54.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.